vineri, 29 martie, 2024

Povestea romanului care si-a indeplinit visul, dupa ce-a dormit pe strada, intr-o cutie de carton

Distribuie:

Publicat:

Trebuie sa crezi in tine, sa strangi din dinti sa poti rezista ca timp de o jumatate de an, casa sa-ti fie o cutie de carton veche, adormind in fiecare seara cu gandul la cei dragi, la caldura si confortul caminului…

Felix Fagarasan, un tanar hunedorean in varsta de 39 de ani, a decis, in 2002, sa plece din Deva si sa isi caute norocul in lume. Ar fi putut sa se putea angajeze la termocentrala de la Mintia, unde i-ar fi permis facultatea absolvita si faptul ca acolo lucrau si parintii sai, dar a dorit sa o ia pe alt drum, sa-si caute destinul in Italia.

”Aveam 22 de ani. Am plecat ca orice tanar naiv, dornic de o viata in care visele pot deveni realitate. Eram naiv, aveam inima plina de vise. Vroiam sa imi cumpar o masina”, spune Felix.

Ca multi alti romani plecati afara, visurile pareau sa i se naruiasca, dificultatile indepartandu-l de marile sperante cu care sosise pe pamant italian, cateva luni fiind nevoit sa doarma pe strazi, intr-o cutie din carton, la periferia orasului Lucca.

”Nu a fost deloc asa cum ma asteptam. Am dus o viata solitara, pentru a nu ma expune. Stateam intr-o cutie de carton, departe de oras pentru a nu fi vazut. Mergeam acolo doar seara. Nu puteam inchiria un apartament fara documente. Evitam acele grupuri care stateau in ”paraseli” si creau probleme, furau, beau etc. De altfel, politia ii sufla mereu. Eram mai sigur pe cont propriu. Incercam, pe cat posibil, sa nu ajung cu interdictii si nici macar sa se stie ca sunt acolo. Aveam bafta ca era vara… Mai si ploua si imi uda… garsoniera”, povesteste Felix.

Felix le-a ascuns parintilor sai mai bine de doi ani felul in care isi ducea viata, ca sa nu ii necajeasca. 

”Acasa aveam o situatie fericita, nu eram genul de om ce ajunsesem in acel moment, dar speram in continuare la zile mai bune. Dupa doi ani si jumatate, parintii mei au venit prima data, la mine. Ne-am luat in brate toti trei, cu lacrimi de bucurie in ochi ca ne vedem si am decis sa le spun. Le-am povestit, putin cate putin, iar ei ascultau, inlacrimati, prin tot ce a trecut unicul lor copil caruia i-au oferit totul acasa, in Romania. Aveam deja o viata normala atunci, aici in Italia. Reusisem sa am documente, sa ma angajez, mandru fiind ca am reusit totul pe spinarea mea, fara pile sau relatii, nu pentru ca eram copilul lui Fagarasan!”.

Hunedoreanul a reusit sa se angajeze la o fabrica de hartie din Lucca, unde lucreaza, si in momentul de fata, ca tehnician pe masinariile computerizate de acolo. Cu banii castigati din salariu, pasionat dintotdeauna de fotografie, tanarul devean a inceput sa investeasca in echipamente fotografice.

A realizat cateva poze, din joaca, participand la cateva competitii si concursuri de specialitate, pe care le-a castigat si asta i-a adus pe cei de la National Geographic, care i-au propus sa ii reprezinte in toata Italia.

”Am fost mereu pasionat de fotografie si am inceput sa fac nebunii, investind in aparatura. Dupa ce am castigat mai multe concursuri de fotografie, atat in Italia, cat si internationale, am fost contactat de ei… Ma stiau italian. Apoi, am spus ca sunt roman, dar nu i-a interesat, doreau sa pot documenta Italia fiind acolo in numele lor. Si asa a inceput totul! Inca lucrez la acea fabrica, in care facem acei rotoli de bucatarie si tot ce tine de uzul domestic, servetele, hartie igienica, pentu ca nu poti trai doar din fotografie”, spune Felix.

Felix Fagarasan este membru al societatii National Geographic de aproape cinci ani, timp in care a batut in lung si in lat tara sa adoptiva, reusind sa realizeze fotografii foarte apreciate de publicul larg din Italia. O mare parte dintre ele au fost publicate si pe site-ul oficial al National Geographic.

Tot din joaca, dar cu talent, a reusit sa isi castige si reputatia de unul dintre cei mai apreciati fotografi si in orasul italienesc in care acum este rezident, Lucca, dupa ce, a filmat urbea, de sus, de la inaltime, cu drona. Filmuletul, postat la intamplare, pe Internet, i-a incantat la maximum pe italienii din Lucca, care i-au mai cerut sa mai faca inca unul special, pentru a-l publica, ulterior, pe site-ul oficial al primariei oraselului italian.

”Filmuletul acela a fost facut, in toamna anului trecut, dintr-o joaca, dupa ce am cumparat o drona. Intr-o zi cu vreme frumoasa, cand ma jucam cu fiul meu, Denis, in varsta de 6 ani, in gradina, am zis sa iesim sa filmam cu drona prin oras. Am facut un montaj test, care a fost urcat pe Internet si care s-a bucurat de un succes enorm La inceput, fotografii de aici nu ma bagau in seama, nu eram inclus in cercul lor. Acum situatia s-a schimbat si chiar am legat prietenii cu cativa dintre ei”, mai spune romanul.

Felix Fagarasan spune ca s-a intoarce, in orice moment, acasa, in Romania, fiindca ii lipseste caldura oamenilor. Ultima data cand a venit la Deva a fost cu prilejul sarbatorilor de iarna, cand a facut si un filmulet, de sus, cu orasul de unde a inceput povestea lui de succes.

”As veni maine in Romania, dar ma descurajeaza traiul din tara noastra. Sincer, de fiecare data cand vin acasa, in concediu, imi tremura picioarele de emotie cand vad turnurile de la termocentrala Mintia. Si in Italia, traiul e cam acelasi, dar cu mai putine griji”, marturiseste deveanul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img