joi, 18 aprilie, 2024

Poziţiile Ungariei şi Poloniei privind proiectul de buget al UE sunt foarte apropiate, transmit Orban şi Morawiecki

Distribuie:

Publicat:

Poziţiile Ungariei şi Poloniei privind proiectul de buget al Uniunii Europene sunt foarte apropiate, au declarat luni, într-o conferinţă de presă comună la Varşovia, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, şi premierul ungar, Viktor Orban, relatează Reuters.

"Poziţiile noastre sunt foarte apropiate şi putem spune că se apropie şi mai mult", a spus Morawiecki, făcând referire la negocierile privind viitorul buget multianual al UE.

"Atât în privinţa compensării pierderilor (la buget) după ieşirea Marii Britanii (din Uniunea Europeană), cât şi în privinţa contribuţiilor şi obiectivelor, în special politica de coeziune şi politica agricolă comună, avem poziţii absolut identice", a declarat Morawiecki, după o întrevedere cu Orban la Varşovia.

Orban a spus la rândul său că cele două ţări nu susţin reducerea bugetului UE pentru agricultură.

El a mai declarat că nu este împotriva ideii de a fi create noi fonduri în buget, dar că introducerea de noi fonduri nu ar trebui să fie un motiv pentru diminuarea altor fonduri ale UE.

Orban a spus totodată că Ungaria şi Polonia vor să construiască o Europă puternică, dar îşi doresc şi o Europă Centrală puternică, deoarece acest lucru ar fi în interesul celor două state şi ar contribui totodată şi la întărirea Uniunii Europene, conform agenţiei ungare de presă MTI.

Comisia Europeană pledează pentru o scădere cu 5% a bugetului dedicat Politicii Agricole Comune, dintre care o reducere de aproximativ 4% pentru capitolul consacrat ajutoarelor directe pentru agricultori. Anumite state membre şi unii europarlamentari sunt sceptici cu privire la modul în care sunt prezentate aceste cifre şi se tem că nu cumva ele să ascundă tăieri cuprinse între 10 şi 20% în termeni reali. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img