vineri, 29 martie, 2024

Pozitia corecta a corpului: 4 beneficii imediate pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

In orice pozitie ai sta – intins, in sezut sau in picioare -, forta gravitationala exercita o presiune asupra oaselor, incheieturilor, ligamentelor si muschilor tai. Uneori este nevoie de un efort de vointa pentru a pastra o postura corecta, asa ca trebuie sa stii ce trebuie sa faci ca sa distribui forta gravitationala in mod egal, in tot corpul.

Poti compara postura corpului cu fundatia unei cladiri. Daca fundatia nu este bine construita, cladirea nu va rezista in timp. La fel si cu postura, daca nu este corecta, corpul va fi afectat mai repede de stres, boli sau diferite afectiuni, intre care durerea de spate este cea mai frecventa.

Pentru inceput, este important sa stii exact care este pozitia corecta a corpului, recomandata de specialistii de la Harvard Medical School:

Barbia paralela cu podeaua;

Umerii la acelasi nivel (roteste-i in sus, spre spate si apoi in jos pentru a obtine pozitia corecta);

Coloana vertebrala intr-o pozitie neutra, fara sa fie arcuita;

Mainile pe langa corp si coatele drepte;

Oasele bazinului la acelasi nivel;

Genunchii drepti si orientati in fata;

Greutatea distribuita in mod egal pe ambele picioare.

Iata ce inseamna o postura corecta a corpului si ce efecte are pentru organismul tau:

1. Vei evita accidentarile

Postura corecta este foarte importanta pentru echilibru, atunci cand stai drept, centru de greutate este fix deasupra picioarelor. Postura te ajuta sa mentii forma corecta in timpul exercitiilor, indiferent de tipul lor: alergat, ridicat greutati, sporturi de contact.

Daca te-ai obisnuit sa ai o pozitie gresita atunci cand depui efort sau cand lucrezi, inseamna ca pui prea multa presiune pe anumite parti ale corpului, in timp ce altele sunt prea relaxate. Coloana vertebrala e prima care are de suferit si trebuie sa stii cum sa o protejezi, altfel risti sa faci hernie de disc. Boala poate afecta diverse parti ale coloanei si provoaca dureri insuportabile, care pot ingreuna foarte mult deplasarea.

2. Vei arata mai increzator

Pozitia corpului da in buna masura atitudinea ta si joaca un rol important atat in modul in care ceilalti oameni te percep dar si in imaginea pe care tu ti-o formezi despre tine, explica psihologul Amy Cuddy intr-o conferinta TED Talk.

Daca ai mereu o pozitie increzatoare in situatii stresante, asta iti poate creste stima de sine si increderea in fortele proprii. Atunci cand stai drept, pari mai slab, inalt si exprimi autoritate in fata celorlalti. Prin comparatie, o postura aplecata, cu spatele stramb si umerii stransi este asociata cu oamenii introvertiti, nefericiti sau, in cel mai rau caz, care au ceva de ascuns.

3. Vei avea o digestie mai buna

Daca suferi frecvent de tulburari digestive, unul dintre principalele motive poate fi si pozitia in care stai cel mai mult de-a lungul unei zile. Pentru digerarea mancarii contribuie mai multe organe si parti ale corpului, din momentul in care duci mancarea la gura si pana cand ajunge in stomac.

Atunci cand ai o postura incorecta, pui presiune pe anumite organe interne si astfel acestea nu vor functiona in parametri normali. In acest fel, incurajez aparitia unor probleme precum constipatia sau refluxul gastroesofagian. Aceste probleme medicale pot fi prevenite prin simpla ajustare a pozitiei, asa ca e important sa fii mereu constient de postura ta.

4. Vei respira mai bine

Pana si respiratia, un proces pe care il faci aproape inconstient, poate fi imbunatatita daca adopti o postura corecta. Cand ai o pozitie nenaturala, caile respiratorii pot fi obstructionate, iar cutia toracica si coastele pot pune presiune pe plamani.

In special persoanele care sunt predispuse la atacuri de panica vor avea de castigat daca se obisnuiesc sa mentina o postura corecta. Unul dintre simptome este neputinta de a respira regulat, iar presiunea pe plamani poate fi ingreunata de o pozitie nefireasca.

Nu este niciodata prea tarziu sa iti formezi un nou obicei, mai ales daca este vorba despre sanatatea ta. In special daca lucrezi la birou opt ore pe zi, e bine sa stai mereu drept pe scaun si sa te ridici cel putin o data pe ora pentru a te intinde. Vei observa cu siguranta beneficiile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img