marți, 19 martie, 2024

Preşedintele Franţei va oferi omologului său chinez un cal din Garda republicană

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, care începe luni prima sa vizită de stat în China, va oferi omologului său chinez, Xi Jinping, un cal din Garda republicană – o "diplomaţie a calului inedită" şi totodată un gest de prietenie faţă de gazda sa, a indicat preşedinţia franceză pentru AFP.

"În timpul vizitei sale la Paris, în 2014, preşedintele Xi a fost escortat de la Domul Invalizilor la Palatul Élysée de 104 călăreţi ai Gărzii republicane şi a fost fascinat de această demonstraţie de măiestrie", a explicat preşedinţia.

"Dornic să stabilească legături de prietenie cu şefii de stat străini – mai mult decât un cadou, Emmanuel Macron a vrut să facă un gest diplomatic", a subliniat preşedinţia. Prin acest gest Franţa răspunde diplomaţiei chineze a ursului panda, în cadrul căreia, în 2012, Beijingul a împrumutat o pereche de urşi panda Franţei, al căror pui a fost "botezat" în noiembrie de către soţia preşedintelui francez, Brigitte Macron.

Denumit "Vesuve de Brekka", acest murg în vârstă de 8 ani, provenind de la o mică fermă din regiunea Manche din vestul Franţei, s-a alăturat Gărzii Republicane în 2012.

Macron va oferi de asemenea harnaşamentul calului şi o sabie pe care care se poate citit gravat: "Dl. Emmanuel Macron – Preşedintele Republicii Franceze – Beijing- ianuarie 2018".

Calul a călătorit în China într-un avion special, însoţit de un veterinar şi de responsabilul pentru cai al Gărzii Republicane. Aceştia au sosit pe 4 ianuarie şi vor avea grijă de cal într-o fermă de carantină până când animalul va fi predat oficial luni seara. El se va alătura apoi grajdurilor prezidenţiale ale lui Xi.

Un amănunt de reţinut, notează AFP, este că transcrierea în mandarină a numelui preşedintelui francez este "Makelong", însemnând "calul înfrânge dragonul".

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img