marți, 19 martie, 2024

Preşedintele Turciei ameninţă să distrugă ‘cuiburile’ combatanţilor kurzi în Siria

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis marţi că va termina cu 'cuiburile de terorişti' în regiunile din nordul Siriei controlate de grupările kurde considerate drept 'teroriste' de către Ankara, potrivit AFP.

'Mâine, în ziua următoare, în scurt timp, ne vom debarasa de cuiburile teroriste din Siria, începând cu Minbej şi Afrin', a declarat Erdogan într-un discurs adresat deputaţilor din partidul său la Ankara.

Minbej şi Afrin sunt două regiuni controlate de Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG), considerate de Turcia drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie calificată drept 'teroristă' de Ankara şi aliaţii ei occidentali.

Turcia a reacţionat vehement la anunţul făcut duminică de către SUA privind crearea unei 'forţe frontaliere', compusă în parte din YPG, pentru a 'împiedica o recrudescenţă a jihadiştilor' Statului Islamic în nordul Siriei.

Erdogan, de teama că aceste grupuri kurde se vor stabili pentru o lungă perioadă la porţile Turciei, a ameninţat luni că va 'ucide în faşă această armată teroristă', care ar urma să numere circa 30.000 de combatanţi, potrivit SUA.

El a asigurat de asemenea că armata turcă este 'pregătită' să lanseze o operaţiune 'în orice moment' împotriva miliţiilor kurde la Afrin şi Minbej.

Întrebat marţi de jurnalişti despre o posibilă colaborare a armatei turce cu rebeli sirieni într-o astfel de operaţiune, Erdogan a răspuns afirmativ, fără a oferi mai multe detalii.

Mai mult, el a cerut marţi NATO, organizaţie din care fac parte Turcia şi SUA, să se pronunţe în această problemă.

'Trebuie să luaţi poziţie pentru unul din partenerii voştri în caz de agresiune la frontieră. Dar până acum, ce atitudine aţi adoptat?', s-a arătat deranjat preşedintele Erdogan, afirmând că şeful Statului Major turc, Hulusi Akar, va aborda acest subiect marţi cu aliaţii Turciei în timpul unei întâlniri a NATO la Bruxelles.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, o întâlnire bilaterală va avea loc între Akar şi omologul său american Joseph Dunford pentru a discuta despre această 'forţă frontalieră'.

'Nu vom permite ca YPG (…) să fie sprijinită şi înarmată sub pretextul unui 'parteneriat operaţional'', a declarat Akar marţi, potrivit Anadolu.

AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img