joi, 28 martie, 2024

Prețul petrolului a atins marți maximul ultimilor patru ani

Distribuie:

Publicat:

Prețul petrolului a atins marți maximul ultimilor patru ani, pe fondul sancțiunilor americane împotriva Iranului, a căror intrare în vigoare se apropie, precum și din cauza reținerilor OPEC și a Rusiei de a majora producția, informează Reuters, scrie Mediafax.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut la 81,69 dolari/baril, nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2014, iar prețul US West Texas Intermediate a crescut cu 0,3%, la 72,28 dolari barilul.

Sancțiunile americane împotriva Iranului vor fi aplicate începând cu 4 noiembrie. Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Iran au anunțat că vor să dezvolte mecanisme de plată pentru a continua tranzacțiile, în pofida sancțiunilor Statelor Unite. Analiștii anticipează o scădere a ofertei de petrol de 1 – 1,5 milioane barili/zi în urma acțiunilor Statelor Unite.

Analiștii mizează pe o creștere a prețurilor în următoaea perioadă: Asley Kelty de la Cantor Fitzgerald crede că petrolul va urca în curând la 90 dolari/barilul, Iar estimărule Merrill Lynch pentru 2019 au fost majorate de la 75 dolari/baril la 80 dolari/baril pentru Brent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img