marți, 19 martie, 2024

Prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor

Distribuie:

Publicat:

Astăzi, 19 iulie 2018, de la ora 10.00, s-a desfășurat ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată de prefectul Eduard-Andrei POPICA, dat fiind faptul că există, în țară, o situație deosebită, determinată de evoluția alarmantă a focarelor de Pestă Porcină Africană.

“Riscurile sunt foarte mari și la noi, mai ales că focarele vin din Ucraina, iar boala se transmite prin porcii mistreți care tranzitează granița”, a spus pefectul Eduard POPICA.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au prezentat un material care a cuprins o descriere succintă a bolii, situația epidemiologică internă și internațională, măsurile implementate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui pentru prevenirea apariției bolii precum și vulnerabilitățile planului de măsuri stabilit, întâlnite în acțiunile efectuate cu această ocazie. 
S-a subliniat faptul că succesul în prevenirea extinderii bolii este rapiditatea cu care se intervine în aplicarea primelor măsuri, reprezentanții DSVSA avertizând primarii că trebuie să aibă pregătit un loc în care să îngroape animalele infectate, în caz de apariția vreunui focar.

Locul și dimensiunea locului de îngropare trebuie stabilit în funcție de numărul de sate componente, relief, cursurile de apă. De la 18 comune nu am primit avizele de mediu și nici coordonatele GPS pentru aceste gropi. Scopul principal al acestei întâlniri este tocmai acesta, de a stabili locurile respective, pentru ca, în momentul apariției epidemiei, reprezentanții DSVSA, poliția și armata să treacă la uciderea animalelor infestate”, a spus Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui.
În ședință au fost prezentate prevederile legale în vigoare – Hotărârea de Guvern nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane și Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

La nivelul județului Vaslui nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană, însă prefectul Eduard-Andrei POPICA a solicitat primarilor să țină cont de planul de măsuri și acțiuni, ce va fi aplicat în cazul apariției Pestei Porcine Africane

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img