News Flash:

Prefectul de Vaslui a dat startul intalnirilor in judet

31 August 2016
21120 Vizualizari | 0 Comentarii
Prefectul Judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a inceput seria intalnirilor de lucru cu reprezentantii administratiei locale si liderii de opinie din comunitatile vasluiene, care au drept scop constientizarea factorilor de decizie locali cu privire la necesitatea implicarii lor active in viata sociala. P

Rima sedinta de lucru s-a desfasurat la Suseni, comuna Bacani, unde au fost prezenti primarii si viceprimarii din comunele Bacani, Ibanesti, Alexandru Vlahuta si Bogdanita, precum si secretarii primariilor, agenti agricoli, asistenti sociali, medici si asistenti medicali, directori de scoala, politisti, profesori si preoti. In cadrul intalnirii au fost luate in discutie problemele punctuale cu care se confrunta cele patru comune, pe teme de educatie, sanatate, protectie sociala, siguranta publica, administratie si dezvoltare rurala, prin intermediul programelor de finantare europeana.

 In ceea ce priveste domeniul educatiei, s-a discutat despre necesitatea asigurarii transportului cu microbuze scolare a elevilor din mediul rural, care urmeaza cursurile liceale in oras, despre posibilitatea finantarii, din banii primariei, a abonamentelor acestora, si despre problemele de functionare ale retelei de internet, care ingreuneaza desfasurarea testelor nationale. in ciuda finantarii insuficiente si a situatiei materiale dificile a elevilor de la sate, exista si un exemplu de buna practica: scoala din Bogdanita nu a inregistrat niciun abandon in ultimii 20 de ani.

La sedinta de lucru s-a vorbit si despre situatia doctorilor de la tara care, potrivit medicului de familie din comuna Bacani, Elena Dominte, sunt defavorizati din cauza conditiilor de lucru dificile, raportate la cele de la oras. Elena Dominte a afirmat ca o crestere a „sporului de tara”, care este in prezent de 5%, ar fi utila medicilor din mediul rural, care au pe liste numerosi pacienti care se confrunta cu boli asociate batranetii. Medicul a atras atentia celor prezenti cu privire la natalitatea in scadere din comunele vasluiene.

Pe lista problemelor discutate s-au aflat si aspecte referitoare la paza comunala si introducerea sistemelor de supraveghere video, pentru reducerea numarului de infractiuni, situatia persoanelor fara venituri, care beneficiaza de ajutor social potrivit legii 416/2001, demararea unor proiecte comunitare, cu sprijinul organizatiilor neguvernamentale, si necesitatea crearii unui grup de lucru informal, la nivel de comuna, care sa se intalneasca lunar si sa analizeze problemele specifice, aparute in fiecare comunitate.

„Trebuie sa avem curajul sa vorbim despre vulnerabilitatile noastre, sa nu le mai ascundem, sa ni le asumam! Cred ca este mai mult decat necesar sa avem o situatie centralizata a cazurilor vulnerabile, fie ca este vorba despre familiile care isi neglijeaza copiii, sau de adultii care sunt predispusi la fapte antisociale. Comunitatea locala poate sa gaseasca solutii pentru aceste persoane, care se afla in diferite categorii de risc, daca lucreaza impreuna. Aceste cazuri trebuie sa fie monitorizate in permanenta, de catre toti membrii comunitatii. Sa actionam acum, daca nu vrem sa reactionam la momentul in care se intampla lucrurile grave!”, a declarat prefectul Daniel Olteanu.

In urma dezbaterilor, a rezultat nevoia unei colaborari mai stranse, atat intre factorii de decizie de pe plan local, cat si intre acestia si institutiile statului

. La finalul discutiilor, Prefectul Daniel Olteanu i-a asigurat pe primarii prezenti la intalnire ca usile Institutiei Prefectului sunt intotdeauna deschise pentru cei care au nevoie de sprijin, si ca pot gasi oricand in prefect un partener pentru legalitate, consiliere si implementarea proiectelor pe care doresc sa le initieze, in vederea dezvoltarii comunitatilor din care fac parte.

daniel olteanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1342 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018944 (s)