marți, 19 martie, 2024

Prelevare de plamani in premiera la un spital din Romania

Distribuie:

Publicat:

O echipa de specialisti a efectuat, in noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea, printre acestea numarandu-se, in premiera, plamani, care au fost transportati in Germania, pentru ca in Romania nu se face transplant pulmonar.

Coordonatorul judetean din Bihor al Programului National de TransplantCarmen Pantis, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca specialistii au mai prelevat corneea, ficatul si tesuturi osoase, care au fost trimise la Bucuresti.

“La Spitalul Judetean Oradea a avut loc o prelevare de organe de la un donator in moarte cerebrala in varsta de 57 de ani, fiind recoltate mai multe organe: ficat, cornee, tesuturi osoase, trimise la Bucuresti, dar si plamani, care este o premiera pentru unitatea noastra. Exista un contract de colaborare intre Agentia Nationala de Transplant si Fundatia Eurotransplant prin care Romania poate trimite plamani in centre europene care fac transplant pulmonar. Plamanii donatorului erau in stare buna, desi acesta era fumator, si au fost trimisi unei clinici de langa Hamburg. Prelevarea plamanilor a durat patru ore”, a spus Pantis.

Potrivit acesteia, intreaga interventie de prelevare a organelor a durat, in total, opt ore, sperand sa se salveze cel putin cinci vieti, relateaza Mediafax.

Plamanii au fost trimisi in Gemania intrucat in Romania nu se face transplant pulmonar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img