vineri, 19 aprilie, 2024

Premiera absoluta in justitie! Cel mai dur EXEMPLU dat de CRIMINALUL din Podu Ros! Aproape 20 de ani de puscarie pentru un ACCIDENT rutier!

Distribuie:

Publicat:

Decizie istorica luata de judecatorii ieseni in cazul unuia dintre cele mai cumplite accidente rutiere petrecute in judet • Claudiu Pasnicu, un tanar teribilist care a ucis doi oameni cu masina, a fost condamnat pentru omor calificat • Mai mult decat atat, masina sa a fost confiscata • Dupa mai bine de un an de la producerea accidentului care a ingrozit Iasul a venit decizia surpriza a judecatorilor • Este pentru prima data in istoria Romaniei cand se da o asemenea sentinta pentru un accident rutier • Este o abordare cu totul noua a sistemului judiciar, decizia luata ieri de Curtea de Apel Iasi fiind in contradictie cu cea data de judecatorii de la Tribunalul Iasi

Ieri, judecatorii de la Curtea de apel Iasi au stabilit pedeapsa pentru Claudiu Marian Pasnicu, de 25 ani, smecherul care a ucis doua persoane in urma unui accident rutier produs in zona Podu Ros la inceputul lunii februarie 2017. A primit o pedeapsa de 19 ani si opt luni de inchisoare, iar masina pe care a condus-o a fost confiscata.

Cu acest dosar procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi au inregistrat o premiera nationala pentru ca l-au trimis in judecata pe inculpat pentru omor calificat si pentru tentativa de omor, si nu pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, asa cum se intampla in toate cazurile similare.

Desi initial judecatorii de la Tribunalul Iasi au considerat ca soferul vinovat nu a comis infractiunile de omor calificat si tentativa de omor, ci ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, acum lucrurile s-au schimbat. Astfel, Pasnicu a fost condamnat pentru omor calificat si tentativa de omor.

In ceea ce priveste daunele morale acordate, fiica sotilor Buzea a primit suma de 600.000 lei. Tatal uneia dintre victime a primit 200.000 lei, iar fratii persoanelor decedate au primit cate 100.000 lei.

Decizia este definitiva

Decizia luata ieri de judecatori este definitiva. In rechizitoriu se arata detalii despre modul in care s-a produs accidentul, dar este detaliata si argumentarea juridica ce conduce la concluzia ca soferul poate fi judecat pentru omor calificat, si nu pentru ucidere din culpa.

"La data de 04.02.2017 ora 13:09, inculpatul Pasnicu Claudiu Marian, aflat la volanul autoturismului cu numarul de înmatriculare IS-15-YCE, a încalcat mai multe reguli de circulatie, a circulat pe contrasens, a ignorat culoarea rosie a semaforului si a patruns cu viteza foarte mare în intersectia soseaua Nicolina – Aleea Rozelor, unde a intrat în coliziune din lateral cu autoturismul marca Dacia Logan cu nr. de înmatriculare IS-01-HTX, care a fost proiectat în autoturismele aflate pe sensul celalalt de mers", se arata in rechizitoriu.

"In urma impactului a rezultat decesul victimelor Buzea Mihaela Liliana (conducatorul auto) si Buzea Eugen (ocupantul locului dreapta fata) si ranirea si punerea în pericol a vietii persoanei vatamate Marinescu Constantin, aflat în autoturismul Ford Focus cu numarul de înmatriculare IS-10-DVU, situat la acel moment pe banda 2 de circulatie, si a persoanei vatamate Popa Teodor Alexandru, aflat în autoturismul Citroen C4 cu numarul de înmatriculare B-57-YBK, situat la acel moment pe banda 1 de circulatie, actionând cu forma de vinovatie a intentiei indirecte", a completat procurorul.

Procurorul de caz: "Inculpatul a stiut exact ce face, pericolul intrarii in coliziune cu un alt autoturism fiind iminent"

Anchetatorii au pus cap la cap momentele premergatoare ale comiterii accidentului, ajungand la concluzia ca soferul care a provocat accidentul a stiut exact ce face inainte de impact si ca a avut reprezentarea ca daca va circula atat de haotic, va putea ucide orice persoana care i-ar fi iesit in cale.

"Procurorul de caz a retinut ca, în circumstantele concrete ale comiterii faptelor expuse mai sus, simpla aparenta ca nu se va avea loc un eveniment de natura sa duca la moartea unei persoane, nesprijinita de nicio circumstanta reala, nu este de natura a-l exonera pe inculpat de raspundere penala sub aspectul savârsirii infractiunii de omor calificat si tentativa la aceasta infractiune. Astfel, la schimbarea incadrarii juridice s-a tinut cont de faptul ca la data de 04.02.2017 inculpatul a circulat cu autoturismul prin oras cu viteza foarte mare (între 88 si 100 km pe ora)", a explicat Parchetul Curtii de Apel Iasi printr-un comunicat de presa.

Citeste si : EXCLUSIV! A fugit de la locul accidentului dupa ce a omorat doi oameni si accidentat grav alti trei – FOTO

"In perioada premergatoare accidentului, acesta a trecut pe culoarea rosie a semaforului, cu viteza, circulând pe contrasens asa cum rezulta din vizionarea imaginilor video filmate; în momentul imediat premergator accidentului, inculpatul a condus pe o distanta de aproximativ 700 de metri pe contrasens cu viteza foarte mare; a patruns în intersectie pe culoarea rosie a semaforului, viteza la momentul imediat premergator impactului fiind de 96 de km pe ora. Actionând în aceasta modalitate, inculpatul a stiut exact ce face, pericolul intrarii in coliziune cu un alt autoturism fiind iminent (asa cum rezulta si din expertiza efectuata în cauza), aspect implicit cunoscut de catre acesta, acceptând astfel producerea rezultatului", se arata in rechizitoriu.

Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere s-a putut observa ca soferul a mers o portiune destul de lunga de drum cu luminile de avarii activate, semn ca ceilalti ar trebui sa se dea din calea lui. Pentru argumentarea acestei acuzatii, procurorul de caz s-a folosit in mod cat se poate de firesc si de o expertiza medico-legala psihiatrica facuta soferului vinovat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img