vineri, 19 aprilie, 2024

Premiera in Romania. Primul transplant pulmonar a avut loc intr-un spital din Capitala

Distribuie:

Publicat:

Spitalul "Sfanta Maria" din Capitala a efectuat, miercuri, primul transplant pulmonar din Romania, a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, Radu Deac, donatorul fiind un barbat de 45 de ani, care a suferit o hemoragie cerebrala. UPDATE Conducerea Spitalului "Sfanta Maria" a anuntat ca operatia de transplant pulmonar s-a incheiat, pacientul suportand cu bine interventia chirurgicala care a durat sapte ore, acesta fiind monitorizat pe sectia de ATI. Echipa medicala a fost condusa de dr. Igor Tudorache.
"In noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic „Sfanta Maria” din Bucuresti. (…)Transplantul s-a efectuat, astazi, la Spitalul Clinic „Sfanta Maria” de la ora 04:00 pana la ora 11.00, cu o pauza de o ora si jumatate intre cei doi plamani.Pacientul care a fost supus interventiei se afla de un an pe lista de asteptare a Spitalului Clinic „Sfanta Maria”. Pacientul a suportat bine operatia extrem de complexa. Se afla, conform procedurilor, in monitorizare pe sectia de Anestezie si Terapie Intensiva", reiese dintr-un comunicat de presa transmis de catre managerului Spitalului "Sfanta Maria", Narcis Copca.

Potrivit sursei citate, echipa medicala l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alaturi de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfanta Maria”, echipa de anestezie si echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelasi spital.

De asemenea, conducerea spitalului precizeza ca organul a fost recoltat de la un pacient aflat in moarte cerebrala, in varsta de 46 de ani, acordul de prelevare de organe din partea familiei fiind obtinut marti, la ora 09:30, iar prelevarea a inceput la ora 23:30 si a durat aproximativ doua ore.

Interventia chirurgicala vine la o zi dupa ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca la Spitalul "Sfanta Maria" nu se poate face transplant pentru ca nu se gasesc organe.

"Se pare ca peste noapte au fost recoltati plamani de la un donator, plamani care au ajuns la spitalul Sf. Maria. Inteleg ca daca acum 24 ore doamna primar ne spunea ca nu exista organe, intre timp au aparut, intre timp a aparut si domnul doctor Igor Tudorache care a putut lasa totul la slujba sa din Hanovra si a reusit sa zboare repede spre Bucuresti unde a intrat in operatie. Sper din tot sufletul ca pacientul sa traiasca!", a scris, pe Facebook, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu.

In postarea sa, fostul ministru a explicat ca pacientii nu au nevoie decat de operatia in sine, ci si de tratament post trasplant.

"Si mai sper ca domnul dr. Igor Tudorache sa poata ramane macar cateva zile in Romania, acum si dupa fiecare interventie pe care o coordoneaza aici. Operatia nu este singurul lucru complex in transplantul de plamani… reusita operatiei inseamna doar foarte putin, marile provocari incep dupa interventie. Iar lipsa de profesionalism este intotdeauna decontata de catre pacient. In primul rand de catre pacient", a mai precizat fostul ministru al Sanatatii.

Marti, edilul Capitalei a precizat ca il va da in judecata pe fostul ministrul al Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru ca dezinformeaza cu privire la cazul unei fetite, care are nevoie de o astfel de operatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img