sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Premierul Canadei interpelat de un parlamentar: ”Reintroduceti vizele pentru romani? Gruparile mafiote din Romania s-au stabilit in Canada”

Distribuie:

Publicat:

Premierul canadian Justin Trudeau a fost interpelat de parlamentarul conservator Michelle Rempel, care l-a intrebat daca ia in calcul reintroducerea vizelor pentru romani, avand in vedere numarul crescand de false solicitari de azil din partea unor grupari de crima organizata provenind din Romania. Reactia parlamentarului a venit dupa ce un raport declasificat obtinut de Global News indica faptul ca decizia Guvernului de a nu mai impune romanilor obtinerea unei vize de calatorie inainte de sosirea in Canada, in vigoare de la 1 decembrie 2017, a dus la o "crestere notabila" in ceea ce priveste activitatea gruparilor de crima organizata.

"Renuntarea la vize pentru cetatenii romani incepand din 1 decembrie 2017 a determinat o crestere notabila a activitatii gruparilor de crima organizata din Romania, avand ca tinta Canada", se arata in document, care precizeaza ca din decembrie 2017 au fost inregistrate 1.000 de solicitari de azil, in conditiile in care in 2017 doar noua astfel de cereri au fost acceptate. Din aceste motive, parlamentarul conservator Michelle Rempel l-a intrebat pe Trudeau daca ia in calcul reintroducerea vizelor pentru romani, invocand tocmai datele din raport. "Va mentine premierul Canadei o tara sigura si va impune din nou vize romanilor?", a intrebat Rempel.

Premierul Justin Trudeau a declarat ca autoritatile canadiene colaboreaza cu Guvernul roman pentru a se asigura ca sistemul referitor la vize functioneaza.
"Continuam sa colaboram cu Guvernul roman pentru a ne asigura ca sistemul nostru functioneaza. Discutam chiar acum pentru a gasi modalitati de a ne asigura ca membri ai retelelor de crima organizata si altii nu uzeaza si nu abuzeaza de sistemul canadian de imigratie", a afirmat Trudeau. Autoritatea pentru Imigratie, Refugiati si Cetatenie din Canada a anuntat ca monitorizeaza situatia si ca a introdus noi conditii pentru romani. In 5 iunie, Guvernul a anuntat ca cetatenii romani care nu au pasapoarte electronice vor avea nevoie de vize.

"Incepand cu 5 iunie, 2018, cetatenii romani vor avea nevoie de un pasaport electronic valabil pentru a continua sa calatoreasca in Canada fara viza sau in baza Autorizatiei de calatorie electronice (eTA) pentru calatoriile intreprinse pe calea aerului. Aceasta inseamna ca romanii care detin un pasaport non-electronic, cum ar fi pasaportul temporar, vor avea nevoie de o viza valabila pentru a calatori in Canada", se arata in anuntul autoritatii. Ministrul de Externe Teodor Melescanu declara in 30 martie, la Arad, ca Romania este preocupata ca acordul de ridicare a vizelor pentru Canada sa nu fie afectat de cersetorii romani care sunt tot mai prezenti in aceasta tara sau de retele infractionale, aratand ca vor exista discutii intre ministerele de Interne ale celor doua state pentru combaterea unor astfel de fenomene.

”Este preocuparea noastra ca renuntarea la vize pentru Romania sa nu fie afectata de retele (de cercestori sau infractori – n.r.) sau de actiuni de acest tip. Avem o propunere impreuna cu canadienii sa discutam despre colaborarea intre ministerele de interne pe aceasta tema, tocmai pentru a preveni folosirea abuziva a acestui drept de calatorie fara vize”, a spus Melescanu. Ministrul a admis ca numarul romanilor care au plecat in Canada a crescut dupa ridicarea vizelor, dar a spus ca cifrele nu il ingrijoreaza. ”Evident ca sunt mai multi dupa eliminarea vizelor, pentru ca nu exista un plafon. Din punctul meu de vedere nu e o cifra ingrijoratoare, dar sigur ca e un fenomen pe care trebuie sa il abordam cu toata seriozitatea”, a mai spus Melescanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img