vineri, 29 martie, 2024

Premierul Islandei a demisionat

Distribuie:

Publicat:

Premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, si-a dat demisia, dupa ce numele sau apare in dosarul Panama Papers. Luni, zeci de mii de oameni iesisera in strada pentru a ii cere demisia.

Uriasa scurgere de documente financiare, despre sefi de stat si personalitati care si-au ascuns averile in paradisuri fiscale, ar fi avut la origine o rafuiala intre iubiti. Potrivit unui site din Caraibe, iubita maltratata a unuia dintre bosii firmei de avocatura Mossack Fonseca ar fi sustras dovezile, ca sa se razbune. Intre timp, tavalugul declansat de dezvaluiri este imposibil de oprit. In Islanda, premierul si-a dat demisia.

Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat marti, intr-o declaratie televizata, ca nu este pregatit sa dizolve parlamentul tarii (Althing) pana cand nu vor fi explorate toate optiunile, respingand astfel solicitarea premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, al carui nume figureaza in ancheta internationala referitoare la averile pe care inalti demnitari din diferite tari le detin in paradisuri fiscale, relateaza AFP si DPA.

Revenit in graba dintr-un voiaj privat in SUA, presedintele Grimsson a explicat, dupa o discutie avuta cu premierul Gunnlaugsson, ca doreste sa se consulte cu Partidul Independentei, aliat al premierului si al formatiunii sale, Partidul Progresului, pentru a-i cunoaste pozitia.

Premierul Gunnlaugsson a amenintat marti cu dizolvarea forului legislativ daca va fi abandonat de Partidul Independentei, aliatul sau in coalitia de guvernare.

‘I-am spus presedintelui Partidului Independentei ca, daca parlamentarii formatiunii considera ca nu mai pot sustine guvernul (…), voi dizolva parlamentul si voi convoca alegeri legislative’, a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img