vineri, 29 martie, 2024

Premierul Romaniei vorbeste despre importanta interceptarilor

Distribuie:

Publicat:

Premierul Dacian Ciolos a declarat, ieri, ca ordonanta de urgenta privind regimul interceptarilor este o solutie de moment si ca este important sa nu se intrerupa cercetarile in justitie.

“Este important sa nu existe un vid legislativ din acest punct de vedere. Este solutia de moment si apoi, sigur, va fi timp sa vedem ce solutii mai bune sunt. Dar important este sa nu se intrerupa procesul de cercetare in justitie”, a declarat premierul Dacian Ciolos. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a precizat, ca parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptari, proiectul de Ordonanta de Urgenta urmand sa fie avizat, astazi, in CSAT si apoi aprobat in sedinta extraordinara a Guvernului. Ministrul Justitiei a mai precizat ca proiectul de ordonanta de urgenta prevede folosirea infrastructurii SRI in anchete, dar cu eliminarea oricarei interventii din partea personalului SRI.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) sustine ca nici o reglementare din legislatia nationala in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedura penala, nu contine vreo norma care sa consacre expres competenta unui alt organ al statului, in afara organelor de urmarire penala, de a efectua interceptari, respectiv de a pune in executare un mandat de supraveghere tehnica. Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de “organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei”, ci si de “alte organe specializate ale statului”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img