joi, 28 martie, 2024

Premierul vrea capul Internelor

Distribuie:

Publicat:

Premierul Mihai Tudose i-a cerut, prin intermediul presei, ministrului de Interne sa demisioneze. Indiscutabil, avem de-a face cu un anunt de sah la adresa lui Liviu Dragnea. Ii cere, nici mai mult nici mai putin decat sa-si sacrifice  omul instalat in acest minister cheie. Iar Dragnea tace, pentru ca a devenit extrem de vulnerabil. Venit din pozitia a treia si nicidecum a doua, cum cred multi analisti, premierul Star Trek are toate sansele sa castige chiar si presedintia partidului. Preluand initiativa si utilizandu-l pe Niculae Badalau in rol de levier.

Daca Liviu Dragnea ar fi putut, ar fi facut un casus belli din refuzul lui Mihai Tudose de a-l demite pe seful Politiei Romane la solicitarea ministrului de Interne. De ce? Pentru ca acest refuz nemaiintalnit pana acum in istorie face praf si pulbere autoritatea doamnei Carmen Dan. Iar un ministru de Interne discreditat, lipsit de parghiile necesare pentru a actiona, legat de maini si de picioare, devine nu doar ineficient pentru partid, dar se transforma intr-un veritabil pericol pentru stat. Deci Liviu Dragnea ar fi avut datoria sa sara ca ars si sa dea de pamant cu premierul. Nu a facut-o, pentru ca nu mai poate. Autoritatea sa, la randul ei, a fost grav subrezita, mai intai atunci cand primul premier numit de el s-a baricadat in Palatul Victoria, silindu-l sa recurga la o auto-motiune de cenzura, in al doilea rand, atunci cand cel de-al doilea premier numit de el, Mihai Tudose, recurgand la retorica presedintelui Klaus Iohannis, a cerut excomunicarea ”penalilor” din Guvern, in al treilea rand cand acelasi premier si-a aratat muschii, declarandu-se in dezacord cu proiectul de act normativ elaborat in beneficiul Casei Regale, in al patrulea rand cand Tudose a cerut insistent restructurarea Guvernului si, in al saselea rand, cand, preluand din energiile pesedistilor grupati in jurul lui Badalau, a obtinut un scor politic egal pana spre sfarsitul acestei luni. Iar acum, aceasta miscare prin care ii cere demisia doamnei Carmen Dan este exact bomboana pe care Tudose o pune pe coliva lui Liviu Dragnea.

Mihai Tudose pretinde ca nu este de la Baneasa. Ca nu are ochii albastri. Ca nu este o drona SRI ori a vreunui alt serviciu secret. Ca legaturile sale cu SRI sunt pur intamplatoare si la fel de pur institutionale. In acelasi timp, el sustine, pe buna dreptate, ca inainte de toate, este premierul Romaniei si, abia apoi, premierul PSD. Si ca in niciun caz nu este premierul lui Liviu Dragnea. Vrea conducere colectiva in partid si joaca deschis cu demisia pe masa, atunci cand insista nu asupra unei simple remanieri, ci asupra restructurarii Guvernului.

Nu o fi Tudose de la Baneasa, nu o fi nici drona, poate ca pana la urma nu este nici Star Trek, dar, in mod cert, nu este nici inconstient atunci cand

il provoaca la tranta pe presedintele PSD. Si nu este nici singur in aceasta batalie. Pe ce se bazeaza Mihai Tudose chiar atunci cand face miscarea de deschidere a acestei noi partide de sah politic?

Tudose stie ca, in interiorul PSD, pozitia lui Liviu Dragnea devine din ce in ce mai precara. Grupurile de interese rivale pana acum au ajuns la un numitor comun inca din luna decembrie a anului trecut si au decis ca Dragnea s-a erodat si ca nu mai are energia necesara pentru a conduce acest partid. Si pur si simplu Mihai Tudose a incercat si, in buna masura, a reusit sa se suie pe val. Si fiind mai vocal decat ceilalti, beneficiind de pozitia de sef al Executivului, se erijeaza in lider al opozitiei interne. Miscarea ii reuseste. Pentru ca toti ceilalti adversari ai lui Liviu Dragnea, in frunte chiar cu Niculae Badalau, se tem de acesta. Si sunt paralizati de frica de a nu fi excomunicati.

Nu o fi cu ochi albastri Mihai Tudose, dar nu este mai putin adevarat ca se vede cu ochiul liber ca toti ochii albastri identificati pana in prezent de opinia publica, din presa, din servicii din opozitie si de la Cotroceni il imping de la spate si il ajuta in fel si chip sa-i faca vant lui Liviu Dragnea. Capul lui Liviu Dragnea poate fi un trofeu nu numai pentru factorul intern al statului paralel, ci si pentru factorul extern. Cum ar fi ambasadorii celor mai puternice state UE sau ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti. Intr-un fel sau altul, explicit sau implicit, si acestia sustin demersurile lui Mihai Tudose.

Indiscutabil, premierul este un bun sahist. La propriu, dar si la figurat. Un bun sahist castiga daca iese inteligent la atac si dintr-o pozitie inferioara si avand mai putine piese pe tabla de joc.

Mihai Tudose nu mai poate fi oprit decat de Niculae Badalau. De presedintele executiv al PSD. Cel care va asigura conducerea interimara a PSD dupa debarcarea lui Dragnea, pana la organizarea unui Congres. Numai ca Niculae Badalau nu este un personaj de prim-plan. El este un jucator de fundal. Asa ca altcineva se pregateste sa marcheze. Poate ca sunt mai multi playeri in aceasta pozitie. Dar, pana una alta, cel care se face remarcat este Mihai Tudose.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img