vineri, 29 martie, 2024

Preotul cel ingamfat! O povestioara cutremuratoare

Distribuie:

Publicat:

Un preot de tara a construit in satul sau o biserica mare, pentru ca cea veche era foarte mica si nu incapeau in ea decat putini credinciosi. Intre timp, parintele intrase la doctorat si isi impartea timpul intre slujbe, studiu si supravegherea lucrarilor de constructie. Cand biserica din sat a fost gata, episcopul i-a propus sa se ocupe de zidirea unei biserici in oras, foarte aproape de catedrala. Fiind un bun gospodar, preotul a primit aceasta propunere. Datorita priceperii sale si harniciei lucratorilor, in mai putin de un an a doua biserica a fost ridicata. Asa cum era de asteptat, preotul a fost mutat de episcop la oras, ca preot paroh al noii biserici despre a carei frumusete se dusese vestea.

Fiind asezata in centrul orasului, noua biserica era plina de credinciosi. Multi erau atrasi de predicile parintelui, care avea o cultura vasta. Dar, de cand isi luase doctoratul, in inima acestuia se infiripase mandria. Cand veneau la el credinciosi din vechea sa parohie, nu le dadea atentie. I se parea ca este prea destept pentru a sta de vorba cu ei si ca nu avea de ce sa isi risipeasca vremea cu discutii banale.

La un moment dat, la biserica a venit insusi Hristos in chipul unui taran.

Ce vrei, omule? Vrei niste bani? l-a intrebat parintele, grabit, bagand mana in buzunar.

Nu, parinte, nu vreau bani. Vreau sa stau de vorba cu dumneavoastra.

Sunt ocupat, nu am timp astazi, raspunse parintele.

Va rog mult, parinte, am venit de departe.

Stai si asteapta. Poate ca pana la urma o sa imi gasesc cinci minute si pentru tine.

Hristos a ramas sa astepte. Timpul trecea, dar parintele se ocupa numai de altii. A venit primarul, a stat cu el. A venit un colonel, a stat cu el. A venit un doctor, a stat si cu acesta. La taran nici nu se uita. Pana la urma a venit un taxi si o femeie fardata strident l-a luat pe parinte sa-i faca sfestanie. Parintele a plecat, prefacandu-se ca nu il vede pe Cel care arata ca un taran.
Ramas in biserica numai cu paracliserul, Hristos i-a spus:

Sa ii zici preotului ca pentru ravna lui de a ridica biserici, o sa ii dau multa slava pe lumea aceasta. O sa aiba tot ce isi doreste. Pentru cunoasterea pe care a dobandit-o in studiile lui inalte va fi laudat si de credinciosi si de necredinciosi. Dar pentru ca nu a vrut sa stea de vorba cu Mine aici, nu va ajunge in Imparatia Mea.

Si, zicand acestea, s-a facut nevazut.

Danion Vasile

Extras din Patericul Mirenilor, Pilde pentru secolul XXI, Editat de Ed. Egumenita Poatenustiai.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img