marți, 19 martie, 2024

Preparate sanatoase pentru sugari

Distribuie:

Publicat:

Pentru ca micutul tau sa aiba o viata sanatoasa este important sa se hraneasca sanatos. Iata modul in care este recomandat sa preparam cateva dintre alimentele pe care le oferim sugarilor.

Pentru supa de morcovi aveti nevoie de 500 de g de morcovi tineri, spalati, curatati de coaja si taiati felii subtiri. Acestia se fierb cu un litru de apa doua-trei ore, la foc moale. Se trec printr-o sita deasa sau printr-un tifon, se completeaza cu apa pana la un litru, se adauga un varf de cutit cu sare si se mai da un clocot. Pentru nou-nascut si prematur supa de morcov se pregateste cu 300 g de morcovi si un litru de apa. Se pastreaza la rece nu mai mult de 24 de ore. Supa de morcovi lasata in repaos sedimenteaza particule fine de morcov, astfel ca la administrarea preparatului se va agita supa, pentru omogenizare, cunoscut fiind ca efectele terapeutice se datoresc morcovilor, nu supei. Supa de morcov este indicata in diareele sugarilor si copiilor mici, iar cantitatea de apa administrata este de 150-200 ml/kg/zi, repartizata intr-un numar de pranzuri corespunzatoare varstei copilului. Supa contine glucide (5 g%), lipide (0,15 g%), proteine (0,25 g%), saruri minerale (0,7 g%) si celuloza (1 g%). Valoarea calorica este de 200-225 de calorii la un litru.

Iaurtul este unul dintre alimentele ce nu poate lipsi din hrana sugarului, mai ales dupa diversificarea hranei. Este indicat insa ca acesta sa se prepare din lapte fiert, fiind mult mai sanatos decat cel cumparat din comert. Se amesteca laptele fiert si racit la temperatura de 20-24 grade Celsius cu iaurt (cuib) din ziua precedenta (o lingurita la 200 ml de lapte). Se tine la temperatura camerei aproape de o sursa de caldura. Iaurtul obtinut se pastreaza la rece si se administreaza in primele 24 de ore de la preparare. Se poate indulci cu zahar 5% sau se poate adauga faina de biscuiti.

O alta reteta foarte utilizata de mame in hrana copiilor este piureul de legume. Acesta se prepara din zarzavaturile si legumele care au fost intrebuintate pentru prepararea supei, trecute fierbinti printr-o sita deasa. in 200 g de piureu se adauga 50 ml de lapte, ½ lingurita de unt sau ulei de porumb, putina sare, obtinandu-se un preparat dietetic valoros si primit cu placere de majoritatea sugarilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img