joi, 28 martie, 2024

Presa din Rusia este IN STARE DE SOC dupa masacrul de la liceul din Crimeea. Bilantul tragic: 19 morti si 37 de raniti

Distribuie:

Publicat:

Presa rusă este joi în stare de şoc după masacrul comis la un liceu tehnic din Kerci, Crimeea, unde un elev a ucis 19 persoane, după care s-a sinucis, şi califică tragedia drept un "Columbine rus", relatează AFP, informeazăAgerpres.

Mai multe mass-media fac o paralelă cu acel măcel care a avut loc în 1999 într-un liceu din SUA şi care s-a soldat cu 13 morţi, în condiţiile în care fotografii cu presupusul autor din Kerci difuzate miercuri pe internet îl arată pe acesta purtând o ţinută similară celei a lui Eric Harris, unul dintre autorii masacrului de la liceul din Columbine, statul american Colorado. 

Cotidianul rus Kommersant evocă "o crimă fără precedent pentru Rusia", unde un masacru de asemenea amploare care să aibă loc într-o şcoală, cu utilizarea unei arme de foc şi de încărcături explozive, nu s-a mai întâmplat până acum. 

Ucigaşul, identificat drept Vladislav Rosliakov, 18 ani, "se deplasa dintr-o sală de cursuri în alta şi, precum un combatant experimentat al forţelor speciale, arunca întâi o grenadă artizanală, apoi intra şi deschidea focul asupra oamenilor", subliniază cotidianul. 

Kommersant precizează că tânărul "a crescut într-o familie destul de săracă": tatăl lui, cu handicap, nu locuia cu mama băiatului. Femeia lucrează într-o clinică şi este membră a Martorilor lui Iehova, organizaţie considerată "extremistă" şi interzisă în Rusia. 

"Atacul pune sub semnul întrebării capacitatea statului de a asigura securitatea în Crimeea, o nouă regiune" pentru Rusia, care a anexat peninsula ucraineană în 2014, notează la rândul său cotidianul Vedomosti. 

"Nimeni nu poate garanta că aceasta nu se va întâmpla din nou", atenţionează cotidianul Izvestia, dezvăluind că "nu există nici acum în Rusia un serviciu psihologic de calitate în mediul şcolar, nici un sistem de centre de ajutor familial în caz de criză sau un organism federal însărcinat cu securitatea instituţiilor de învăţământ".

Bilanț tragic

Bilanţul provizoiu a urcat la 19 morţi şi 37 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii, care nu a precizat dacă aceste date îl includ şi pe presupusul atacator.

”Examenul preliminar al cadavrelor arată că (victimele) au murit din cauza unor plăgi împuşcate”, a precizat Comitetul rus de anchetă.

Acest organism, însărcinat cu marile dosare criminale în Rusia, a dezvăluit că atacatorul se numea Vladislav Rosliakov şi avea 18 ani.

În imagini difuzate pe reţele de socializare şi provenind de la camere de supraveghere video din instituţie, se poate vedea un tânăr cu părul scurt, care poartă un tricou şi pantaloni negri, într-o scară, cu o puşcă în mână.

Mobilul acestui masacru este necunoscut, pentru moment. Potrivit lui Serghei Aksionov, atacatorul, care primea o bursă de studii, nu a dat vreodată dovadă de agresivitate în colegiu.

Atacul a fost reîncadrat în ”omoruri”, după ce o anchetă a fost deschisă cu privire la un ”act terorist”, a precizat Comitetul de anchetă.

”Acesta nu este un act terorist (…), este un atac armat în masă comis de un singur individ”, a declarat ulterior Serghei Aksionov la Rusia 24.

Potrivit unui reprezentant al forţelor de ordine, citat de agenţia de presă RIA Novosti, atacatorul a obţinut în mod legal un port de armă, în urmă cu o lună, şi a trecut toate examenele psihologice prevăzute.

Anchetatorii au anunţat că au descoperit, miercuri, două dispozitive explozive – unul ”umplut cu obiecte metalice”, care a explodat în cantina instituţiei, iar altul în lucrurile personale ale presupusului atacator. Acest al doilea dispozitiv exploziv a fost ”neutralizat”.

”Primul etaj a suferit pagube importante. Acolo a fost declanşat dispozitivul exploziv”, a declarat un reprezentant de rang înalt al autorităţilor din Crimeea, Igor Mihailicenko.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img