vineri, 29 martie, 2024

Presedintele ANAF cere verificarea activitatii Vamilor, pe fondul cresterii traficului ilicit cu tigarete

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Bogdan – Nicolae Stan, a dispus efectuarea unei analize a activitatii din ultimul an a Directiei Generale a Vamilor si a directiilor regionale vamale, in vederea identificarii cauzelor care au dus la cresterea traficului ilicit cu tigarete. scrie agerpres.ro

 “Contrabanda cu tigari aduce pierderi majore economiei nationale, iar bugetul consolidat al statului are de suferit. Vom intensifica actiunile de combatere a traficului ilicit cu tigarete. Simultan,vom declansa o operatiune de verificare a tuturor birourilor teritoriale vamale, urmand a lua masurile legale care se impun in fiecare caz”, a declarat Bogdan — Nicolae Stan, intr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Conform sursei citate, la finalizarea verificarilor, conducerea ANAF va transparentiza masurile dispuse.

Piata neagra a tigaretelor a inregistrat in 2016 un nivel mediu de 16,8%, in crestere fata de media anuala din 2015 care a fost 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectata de comertul ilegal, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pietei, remis marti AGERPRES. Nivelul din 2016 reprezinta cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 pana in prezent, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

Comertul ilegal cu tigarete nu inseamna doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar si impulsionarea fenomenului de crima organizata, spun reprezentantii ANAF.

”Acest record inregistrat in 2016 de piata neagra demonstreaza inca o data ca este absolut necesara reorganizarea structurilor vamale, in vederea cresterii eficientei activitatii, precum si o abordare concertata a combaterii comertului ilegal. In august 2016, am demarat reoperationalizarea structurilor vamale, am relansat si eficientizat echipele canine, iar in ianuarie 2017 am reinfiintat echipele mobile. Strategia Nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, initiata de Vama, a fost finalizata si urmeaza sa fie lansata public. Obiectivul este de a atinge un nivel al contrabandei cat mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeana. Sunt convins ca prin masurile incluse in Strategia anticontrabanda, care presupun un proces de reorganizare profunda, vom putea reduce contrabanda”, a spus Dorel Fronea, vicepresedinte ANAF si coordonator al activitatii structurilor vamale.

In 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro, bani care in loc sa mearga catre prioritatile guvernamentale au ajuns in buzunarele contrabandistilor, spun reprezentantii BAT Romania. Acestia apreciaza ca, desi cresterea pietei negre a fost limitata de eforturile comune ale industriei si Autoritatii Vamale, devine clar ca 2017 va fi un an de test pentru statul roman.

Reprezentantii industrei apreciaza ca este necesara o implementare cat mai rapida a Strategiei Nationale de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, cu participarea activa a tuturor factorilor cu atributii  in domeniu.

Pentru reducerea contrabandei sunt necesare mai multe schimbari legislative. Conform studiului, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora — piete, oboare, statii de metrou.

”Dupa ce in luna septembrie a fost inregistrata o crestere abrupta a pietei negre in toate regiunile tarii, media anuala calculata de Novel vine ca o concluzie ingrijoratoare a evolutiei fluctuante a comertului ilegal din 2016. Faptul ca regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru toate institutiile statului. In plus, asa cum se intampla de fiecare data in sezonul rece, tigaretele traficate ilegal in aceasta perioada se regasesc pe piata abia in primavara, asadar este de asteptat ca in lunile urmatoare nivelul contrabandei sa creasca. Ca urmare, este cu atat mai mult necesara aplicarea cat mai curand a Strategiei Nationale de combatere a comertului ilegal, initiata de Autoritatea Vamala”, a apreciat Alexandra Olaru, director la Philip Morris Romania.

Si in 2016, autoritatile au folosit toate resursele pe care le-au avut la dispozitie in scopul combaterii comertului ilicit cu tigarete. Au fost facute sute de perchezitii, s-au destructurat zeci de retele de crima organizata, au fost descoperite fabrici ilegale si magazine aprovizionate de contrabandisti.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img