marți, 19 martie, 2024

Presedintele Bundestagului sustine candidatura lui Friedrich Merz la conducerea CDU in defavoarea favoritei cancelarului Angela Merkel

Distribuie:

Publicat:

Fostul ministru german al Finanţelor Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundestagului, şi-a exprimat miercuri susţinerea faţă de omul de afaceri Friedrich Merz în cursa la preşedinţia Uniunii Creştin Democrate (CDU), relatează Reuters.

Cancelarul Angela Merkel a decis în octombrie să renunţe la şefia partidului său conservator, în urma unei serii de înfrângeri electorale usturătoare.

Votul în vederea desemnării noii conduceri a CDU are loc vineri, la Hamburg, unde urmează să se reunească 1.001 delegaţi, informează news.ro.

Cei doi favoriţi în acest scrutin sunt Friedrich Merz şi actuala secretară generală a CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, o apropiată a lui Merkel, susţinătoarea unei linii mai de centru decât rivalul său.

Potrivit săptămânalului Bild am Sonntag, Friedrich Merz este preferatul delegaţilor CDU, în timp ce alegătorii de bază ai partidului şi activiştii o preferă pe Annegret Kramp-Karrenbauer.

”O majoritate în favoarea lui Merz ar fi un lucru bun pentru ţară”, a declarat Wolfgang Schäuble pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

”Este un om care transmite un mesaj clar, care are idei clare, care are curajul să nu aştepte finalul dezbaterii (pentru a se exprima) şi care, din contră, domină dezbaterea”, a adăugat el – o critică prea puţin voalată la adresa Angelei Merkel.

Friedrich Merz nu a putut să o îndepărteze pe Merkel de la conducerea CDU în 2002. Şapte ani mai târziu, el a ieşit din viaţa politică şi a intrat în afaceri.

Un liberal în economie, mai degrabă conservator în problemele sociale, Merz vrea să convingă alegătorii cei mai de dreapta din CDU să nu se lase atraşi de extrema dreaptă, reprezentată de Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), care a intrat în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) în septembrie.

Poziţia sa de dreapta ar urma să faciliteze totodată relaţiile între CDU şi aliata sa bavareză, Uniunea Creştin Socială (CSU) a ministrului de Interne Horst Seehofer.

Un al treilea candidat la preşedinţia CDU este ministrul Sănătăţii Jens Spahn,care a criticat în mod violent politica în domeniul migraţiei a şefei sale în Guvern, Angela Merkel.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img