joi, 28 martie, 2024

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker: ‘Locul natural al Romaniei este si in centrul zonei Schengen’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat joi, la Ateneul Român, că rămâne fidel credinţei sale că România trebuie să facă parte din spaţiul Schengen, informează Agerpres.

"România are locul ei în centrul Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu este completă fără România. Locul natural al României este şi în centrul zonei Schengen. Pledam în 2014 că România trebuie să facă parte din Schengen. Rămân fidel acestei promisiuni. România trebuie să facă parte din zona Schengen", a spus înaltul oficial european.

El a vorbit de "drumul dificil şi deseori exigent" al ţării noastre şi a apreciat faptul că România şi-a păstrat cultura şi în perioada comunistă.

"Admir viaţa dumneavoastră intelectuală şi culturală. Este puternică. A fost la fel chiar în timpul lungilor decenii în care românii, ca şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, au plătit un greu tribut până la eliberarea lor de sub comunism. (…) Simt că această zi este una de hotar. Deschidem prima Preşedinţie română a Consiliului UE. Ne aducem aminte că în 2007 România s-a alăturat familiei europene. (…) În aprilie 2005, când eram preşedinte al Consiliului European, în numele UE am semnat Tratatul de aderare al României. Vreau să vă spun că am rămas mândru de acest act semnat. Îmi aduc aminte că drumul spre aderarea României a fost întotdeauna dificil şi deseori exigent. Performanţele făcute de România au dus la obţinerea unei busole europene în mâinile românilor. Demonstrarea apartenenţei lor la UE şi apărarea valorilor noastre comune trebuie respectate mereu, fără îndoieli şi fără să ne slăbim", a spus Juncker.

Juncker a vorbit, de asemenea, despre provocările ce privesc statul de drept. "Uniunea Europeană este formată din compromisuri, dar când vorbim de statul de drept şi de lupta anticorupţie, nu există niciun compromis posibil", a punctat el.

Totodată, preşedintele Comisiei Europene a mărturisit că se bazează pe "energia şi unitatea naţiunii române" în ceea ce priveşte Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"România preia acum Preşedinţia Consiliului UE. Este un moment crucial al istoriei noastre comune. Sub preşedinţia voastră, dragi prieteni, vom deschide un nou capitol din istoria noastră comună care se va scrie la summitul de la Sibiu, unde vom da o adevărată perspectivă de viitor tuturor cetăţenilor noştri", a afirmat oficialul european, amintind că în acest an vor avea loc şi alegeri pentru Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img