vineri, 19 aprilie, 2024

Presedintele Parlamentului European atrage atentia asupra Ungariei

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras atentia, ieri, asupra „jocului periculos” al Ungariei, care a organizat un referendum contra planului de relocalizare a refugiatilor in UE. „Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie sa primeasca doar vreo 2.000 de refugiati. A organiza un referendum in legatura cu aceasta este un joc periculos”, a spus Schulz pentru grupului de presa german „Funke”.

Premierul ungar, Viktor Orban, se joaca „cu un principiu fundamental al UE: contesta validitatea legislatiei europene, la care insasi Ungaria a contribuit”, a subliniat presedintele Parlamentului European. Martin Schulz a lansat un apel catre ceilalti lideri ai tarilor membre din Uniunea Europeana, cerandu-le sa il aduca pe Viktor Orban pe calea cea buna. Ar trebui „sa ii spuna colegului lor: «nu mai putem continua asa. Solidaritatea nu are sens unic»”, a afirmat demnitarul european. Aproximativ 8,3 milioane de alegatori au fost chemati, ieri, sa valideze opozitia lui Viktor Orban fata de repartizarea refugiatilor in cadrul Uniunii Europene. Un prim plan de relocalizare a 160.000 de solicitanti de azil intre „Cei 28” este cu greu pus in aplicare, din septembrie 2015.

Un precedent periculos

Pana in prezent, Ungaria nu a propus niciun centru de primire si se va considera, daca votul sugerat de Orban castiga, libera de orice obligatie de a contribui la efortul european. Comisia Europeana a reamintit in aceasta saptamana ca referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. Responsabilii europeni se tem insa de o noua lovitura adusa legitimitatii proiectelor UE si unitatii membrilor sai, deja afectata de o succesiune de socuri, printre care acea mai grava criza a imigrantilor, de dupa 1945, si decizia britanicilor de a parasi UE.

Martin Schulz este revoltat de votul asupra imigrantilor, organizat de premierul ungar, Viktor Orban.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img