marți, 19 martie, 2024

Presedintele Republicii Moldova a convocat pentru joi prima reuniune a noului parlament

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă că a convocat pentru joi prima reuniune a noului parlament rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie, informează mass-media de peste Prut, relatează agerpres.

Potrivit articolului 63 (2) din Constituţia Republicii Moldova, parlamentul se întruneşte la convocarea preşedintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Igor Dodon a indicat că a semnat un decret privind convocarea noului legislativ la 21 martie, la ora 13.00, precizează Radio Chişinău.

'Parlamentul ales la 24 februarie 2019 se convoacă în ziua de 21 martie, ora 13.00. Prezentul decret intră în vigoare la data semnării. Astfel, pentru ziua de mâine, ora 13.00, sunt exact 24 de ore până la şedinţa de convocare', a declarat Dodon, citat de portalul Deschide.md.

În această scurtă conferinţă de presă, preşedintele Dodon a afirmat că va rosti un discurs cu această ocazie în plenul forului legislativ.

La prima şedinţă a legislativului, preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerilor parlamentare şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

Şedinţa de constituire a noului legislativ va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca şi în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani, potrivit Unimedia.

După constituirea legală a parlamentului se aleg preşedintele legislativului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al parlamentului. În termen de 10 zile de la prima şedinţă, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu, conform portalului citat.

Experţii se aşteaptă ca în timpul votului pentru conducerea parlamentului să se clarifice viitoarea configuraţie a majorităţii parlamentare, menţionează postul de radio Europa Liberă.

În urma alegerilor parlamentare, Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) a obţinut 35 de mandate, Partidul Democrat (PD) – 30 de mandate, blocul ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) – 26 de mandate, Partidul 'Şor'' – 7 mandate, plus trei deputaţi independenţi. Formaţiunile care au intrat în noul parlament de la Chişinău nu au purtat deocamdată negocieri la vedere cu privire la formarea noii majorităţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img