vineri, 19 aprilie, 2024

Presedintele Romalimenta despre scandalul produselor de slaba calitate comercializate in Romania: “Este mult zgomot pentru nimic”

Distribuie:

Publicat:

Romania este considerata o piata de mana a doua, in care se cumpara produse ieftine, insa cel care trebuie sa respinga alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producatorul ofera ceea ce cere piata, sustine presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea, in contextul informatiilor aparute in ultima perioada privind “standardele duble” folosite de producatorii din industria alimentara.

“Este mult zgomot pentru nimic. Scandalul acesta privind alimentele a fost si acum 5 ani si mie mi se pare ciudata revenirea lui in aceasta perioada. Comisia Europeana a dat un raspuns foarte clar: daca se respecta ceea ce scrie pe eticheta, procesatorul nu este de vina. In cazul in care consumatorul doreste produse ieftine si proaste este alegerea lui, iar producatorul face ceea ce i se cere. Repet, daca este respectata reteta nu este de vina producatorul, iar cel care trebuie sa respinga produsele slabe calitativ este consumatorul. Daca nu exista pe eticheta lucruri mincinoase, legislatia nu este incalcata. Romania este considerata o piata de mana a doua, in sensul in care este considerata o piata care cumpara produse ieftine”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Romalimenta.

Recent, ministrul Agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, a anuntat ca tara sa va cere Uniunii Europene sa interzica vanzarea de produse alimentare de calitate inferioara in Europa de Est de catre aceleasi marci care comercializeaza produse mai bune in Occident. Prin aceasta initiativa, autoritatile din Cehia se alatura celor din Slovacia si Ungaria, care sustin si ele ca firmele multinationale din domeniul alimentar vand produse de o calitate mai slaba pe pietele mai sarace si mai putin competitive din est, acestea fiind considerate “cosul de gunoi al Europei”.

In opinia presedintelui Romalimenta, informatiile care au aparut in aceasta perioada legate de controalele pe care le va face Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind “standardele duble” folosite de producatorii din industria alimentara sunt de fapt “niste neintelegeri flagrante”.

“In primul rand sunt niste neintelegeri flagrante, pentru ca de calitatea produselor se ocupa ANSVSA si nu ANPC. Si nu exista nicio incalcare a legislatiei. Exista doar afirmatia ca in tarile din estul Europei produsele sunt mai slabe calitativ decat cele din vest. Daca ar exista afirmatia ca pe aceleasi tipuri de produse si cu aceleasi ingrediente, in tarile din est se inlocuiesc ingredientele si nu sunt trecute pe eticheta, intr-adevar ar fi vorba de frauda. Dar, daca eu fac produsul sunca de Praga pentru Romania cu 3 lei si fac sunca de Praga pentru Germania cu 30 de lei, dar scriu pe eticheta din Romania ca este cu injectare cu glutamat si pe cea din Germania ca nu e, nu am facut nicio inegalitate. Daca piata romaneasca se complace in a cumpara cele mai ieftine produse, calitatea va fi cea mai de jos. Piata este cea care cere astfel de produse. Eu daca as vinde caviar si nimeni nu ar cumpara, as da faliment. Restul este subiectiv, ca este mai dulce intr-o tara si mai acra in alta….”, afirma Minea.

Acesta a explicat ca producatorii mari nu fac produse similare in toate tarile unde isi vand produsele, deoarece gusturile difera de la o tara la alta, chiar daca este vorba de unul si acelasi produs.

“Firmele mari, Coca Cola de exemplu, nu face acelasi produs in America si in Europa, pentru ca gusturile difera. Cafeaua nu are acelasi gust in Germania ca si in Romania, din acelasi motiv, dar s-ar putea ca produsul din Romania sa fie mai ieftin, deci mai slab calitativ, iar producatorii vin cu argumentul ca acest lucru ii cere piata. (…) Repet, singurul care poate sa faca control si sa spuna: ‘nu mai vreau astfel produse’ este consumatorul, dar si sa nu le mai cumpere. Eu le spun consumatorilor de ani de zile sa nu mai cumpere produse ieftine, sa nu mai alerge dupa promotii, sa nu mai cumpere cu kilogramele ci cu suta de grame”, a subliniat seful Federatiei din industria alimentara autohtona.

Potrivit sursei citate, consumatorul roman trebuie educat sa consume alimente de calitate, iar responsabilitatea in acest sens revine Ministerului Sanatatii, dar si ANPC. In opinia presedintelui Romalimenta, consumatorul roman trebuie sa isi puna intrebarea de ce exista pe piata 10 preturi diferite pentru parizer sau pentru sunca de Praga, respectiv “de ce unul e ieftin si altul este asa de scump?”.

Continuarea AICI 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img