joi, 28 martie, 2024

Presedintele Turciei pune tunurile pe SUA: “Este un scandal total!”

Distribuie:

Publicat:

O decizie a Statelor Unite de a inculpa garzile de corp turce implicate in incidente violente cu protestatari la Washington in luna mai este un “scandal“, a declarat vineri presedintele Turciei Tayyip Erdogan, citat de Reuters, informeaza agerpres.ro. 

“Acesta este un scandal total. Este un semn scandalos despre cum functioneaza justitia in Statele Unite“, a mai declarat Erdogan reporterilor dupa rugaciunea pentru sarbatoarea musulmana Eid al-Adha. 

Unsprezece persoane au fost ranite in ceea ce seful politiei din Washington a descris ca ‘un atac brutal’ impotriva protestarilor pasnici in fata resedintei ambasadorului Turciei, in timpul vizitei lui Erdogan in SUA.

Un mare juriu din SUA a inculpat miercuri 19 persoane, printre care 15 membri ai fortelor de securitate turce, in legatura cu incidentele violente petrecute intre protestatari si personalul de securitate al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan in timpul vizitei acestuia la Washington, in luna mai. 

Incidentul, petrecut dupa intrevederea lui Erdogan cu presedintele Donald Trump la Casa Alba, a tensionat suplimentar relatiile turco-americane.

‘Toti cei 19 inculpati au fost acuzati de conspiratie pentru comiterea unei infractiuni de violenta, cu circumstante agravante’. Pedeapsa maxima pentru acest cap de acuzare este de 15 ani de detentie, dar sentinta finala poate fi mai mare din cauza circumstantelor agravante, arata procurorii. 

Impotriva unor din inculpati au fost formulate capete de acuzare aditionale. 

Doar doi din cei 19 inculpati sunt in arest, urmand sa compara in fata justitiei la 7 septembrie. 

Ambasada Turciei i-a considerat responsabili pentru violentele produse pe demonstrantii avand legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), plasat de Ankara si de Washington pe lista organizatiilor teroriste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img