vineri, 29 martie, 2024

Presedintele Ucrainei i-a invitat pe ucrainenii care traiesc in strainatate sa se intoarca in tara, oferindu-le credite ‘abordabile’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat miercuri pe ucrainenii care trăiesc în străinătate să se întoarcă în ţară, oferindu-le credite "abordabile", în condiţiile în care această fostă republică sovietică se confruntă cu o emigraţie în masă, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Statul nostru are foarte mare nevoie de voi, de cunoştinţele voastre, de talentul şi valorile voastre. Dorim cu adevărat să vă întoarceţi acasă" pentru "a construi o Ucraină prosperă", a declarat Zelenski, ales preşedinte în aprilie, într-un mesaj video postat pe Facebook. 

Zelenski a inaugurat astfel o iniţiativă guvernamentală denumită "Întoarce-te şi rămâi", menită să păstreze în ţară populaţia activă gata să emigreze şi să-i facă să se întoarcă pe cei deja plecaţi, în timp ce Ucraina este printre cele mai sărace ţări din Europa. 

În cadrul acestui program, persoanele care doresc să înceapă o afacere sau să extindă o companie deja existentă vor putea beneficia de credite de 1,5 milioane de hrivne (57.000 de euro) cu o dobândă anuală situată între 5% şi 9%, comparativ cu circa 20% pe piaţă.

Ucraina numără 42 de milioane de locuitori şi o diasporă considerabilă peste tot în lume, în special în Polonia (peste un milion de ucraineni), Rusia (circa 2,5 milioane) şi Canada (aproape 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană). 

"Noi, ucrainenii, suntem 65 de milioane în lume", a afirmat Zelenski. 

Căutată de investitori străini pentru mâna de lucru ieftină, Ucraina încearcă să iasă dintr-o gravă criză economică declanşată de anexarea în 2014 a Peninsulei Crimeea de către Rusia, urmată de un război contra separatiştii proruşi ce s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi şi aproape 1,5 milioane de refugiaţi. 

Potrivit estimărilor guvernului publicate la sfârşitul lui 2018, circa 3,2 milioane de ucraineni aveau locuri de muncă permanente în străinătate şi între şapte şi nouă milioane lucrau acolo în mod provizoriu. 

"Situaţia noastră este într-adevăr catastrofală, în jur de un milion de ucraineni emigrează în fiecare an", deplângea situaţia, în 2018, ministrul afacerilor externe de atunci al Ucrainei, Pavlo Klimkin. 

Emigraţia s-a accelerat în special după intrarea în vigoare, în urmă cu doi ani, a unui acord ce le permite ucrainenilor să călătorească fără vize în spaţiul Schengen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img