vineri, 19 aprilie, 2024

Presedintele Zelenski se declara obosit de scandalul legat de Trump si Burisma

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat marţi "obosit" de scandalul legat de presiunile pe care le-ar fi exercitat asupra sa administraţia preşedintelui american Donald Trump, vizat în prezent de o procedură de destituire pornită de la aceste acuzaţii, relatează AFP potrivit Agerpres

Întrebat dacă ar lansa, la solicitarea lui Trump, o anchetă asupra companiei ucrainene Burisma, cu care a colaborat fiul lui Joe Biden, rivalul democrat al liderului de la Casa Albă, Zelenski a replicat: "Toată lumea din Ucraina e aşa obosită de Burisma".

"Avem ţara noastră, independenţa noastră, propriile noastre probleme", a subliniat preşedintele ucrainean, în finalul unei conferinţe de presă la Kiev cu premierul ceh Andrej Babis.

Relaţiile dintre Zelenski, instalat în funcţie în mai, şi Casa Albă sunt în centrul unei furtuni politice la Washington, care a dus la declanşarea unei proceduri de destituire împotriva lui Trump.

Democraţii îl acuză pe preşedinte că a abuzat de putere în scopuri politice proprii, condiţionând un ajutor militar de circa 400 de milioane de dolari către Ucraina de deschiderea de către Kiev a unei anchete vizându-l pe fiul lui Joe Biden, Hunter Biden, mai exact activităţile acestuia în perioada când s-a aflat în consiliul de supraveghere al companiei de gaz Burisma, între 2014 şi 2019.

Ucraina, aflată în relaţii tensionate cu Rusia, a fost pusă într-o situaţie dificilă de acest scandal, dorind să-şi menţină bunele relaţii atât cu Trump, cât şi cu adversarii săi politici, în condiţiile în care SUA sunt un aliat-cheie al Kievului în conflictul său cu Moscova

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img