vineri, 29 martie, 2024

Presiune asupra medicilor; ar putea fi obligati sa prescrie medicamente ieftine

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Sanatatii se gandeste sa ia o astfel de masura dupa ce producatorii au avertizat ca un medicament din cinci ar putea sa dispara din farmacii pana la sfarsitul anului. Este vorba despre cele mai ieftine tratamente care, dupa ieftinirea din luna iulie, au ajuns sa coste in farmacii mai putin decat la iesirea din fabrica.

„Din generice au disparut destul de multe, in principiu cele care erau cat de cat ieftine. De la modificarea pretului, de la 1 iulie, in special cardio”, spune o farmacista. Odata cu ieftinirea medicamentelor de la 1 iulie, genericele din Romania au ajuns sa fie cele mai ieftine pastile din Europa. Asa se face ca 600 de medicamente costa in acest moment in jur de 5 lei, iar 300 in jur de 3 lei, adica atat cat costa o sticla cu apa. De exemplu, un medicament pentru tensiune costa, pana la 1 iulie, 12 lei. Acum, pretul platit de un pacient este de 7 lei.

 „Sunt deja nerentabile multe dintre ele si atunci producatorii probabil ca le vor scoate din nomenclator. Sigur ca exista alternative. Noi credem ca aceste alternative vor fi mai scumpe si atunci costurile pentru sistem si pentru pacient sunt mai mari”, a spus Dragos Damian, reprezentantul producatorilor de medicamente generice.

„Sunt state care au un anumit barem pentru prescrierea de medicamente generice, fiecare medic are un barem. in Europa sunt in jurul a 30%, 40%”, spun autoritatile sanitare. „Este o ingradire a dreptului de practicare a meseriei pentru ca nu poti sa dai cu lista in fata un anumit medicament. intotdeauna trebuie sa dai cel mai bun medicament pacientului, indiferent ca este scump sau ieftin”, spune, in schimb, un medic de familie.

In ultimii cinci ani, din farmacii au disparut o mie de medicamente ieftine, in general din cauza preturilor prea mici. Reprezentantii industriei de profil estimeaza ca la fel se va intampla cu alte 1.200 de medicamente, ceea ce inseamna 80 la suta din productie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img