vineri, 29 martie, 2024

Pretentiile UDMR pentru votul noului Guvern

Distribuie:

Publicat:

Caderea Guvernului Ponta a reprezentat ocazia ideala pentru UDMR de a face o serie de revendicari, acestea fiind prezentate premierului desemnat Dacian Ciolos. Potrivit presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, in programul de guvernare al Cabinetului Ciolos trebuie prevazut un capitol dedicat minoritatilor, sa fie aplicate legile privind folosirea limbii materne, iar specialistii maghiari care lucreaza in institutiile deconcertate sa fie pastrati.

“In noul program de guvernare este nevoie de un capitol dedicat minoritatilor. De asemenea, trebuie examinata posibilitatea aplicarii legilor referitoare la folosirea limbii materne. Comunitatea maghiara trebuie rasplatita cu incredere, in schimbul sustinerii pe care o acorda guvernului si pe care a pierdut-o inclusiv din cauza retoricii nationaliste din ultima vreme. Trebuie inceput cu aplicarea legislatiei pentru ca de la Legea Educatiei si pana la prevederile legale referitoare la bilingvism, toate acestea au fost incalcate pana acum de nenumarate ori, insa niciodata nu au existat consecinte in urma acestor incalcari. Aceasta situatie este inacceptabila. Da, in Romania trebuie inceput cu restabilirea obligativitatii respectarii legilor, sub toate aspectele, si acesta este treaba guvernului”, a afirmat presedintele UDMR.

In cursul intalnirii avute cu premierul desemnat, Kelemen Hunor a aratat ca, pentru comunitatea maghiara, “obiectivul prioritar este educatia, dar a atras atentia si asupra faptului ca specialistii maghiari care lucreaza in institutiile deconcentrate din diferite judete nu indeplinesc sarcini trasate de partid, ci au dovedit, prin munca lor, ca indeplinesc in cel mai eficient mod indatoririle profesionale”. Tot in cadrul intalnirii de ieri, presedintele UDMR si-a exprimat ingrijorarea in privinta modului in care sunt aplicate prevederile din Legea Educatiei referitoare la comunitatea maghiara.

“Dintre acestea, cea mai grava este situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, insa nu este respectata nici prevederea potrivit careia in scolile cu predare in limbile romana si maghiara trebuie numiti directori adjuncti maghiari. L-am informat pe prim-ministrul desemnat in legatura cu toate prevederile defectuoase din Legea Educatiei care trebuie corectate”, a aratat presedintele UDMR.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img