vineri, 29 martie, 2024

Pretul la RCA. Ne asteapta o noua criza?

Distribuie:

Publicat:

Anul trecut, in luna septembrie, guvernul tehnocrat a luat masura de a ingheta preturile politelor RCA, dupa ce transportatorii au blocat mai multe zile drumurile in semn de protest, ca urmare a cresterii pretului politelor de asigurare.

La acel moment, Dacian Ciolos spunea ”Avem in Romania ASF, care are responsabilitatea de a supraveghea si institutiile de asigurari obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate masuri pentru a se evita situatia de momentul de fata, de conflict”

Ne apropiem de expirarea termenului de inghetare a preturilor RCA, iar situatia de acum pare ca nu va avea o rezolvare fericita. Ca de fiecare data, probabil, in ultimul moment vom constata ca nu s-a facut nimic pentru a nu avea o noua criza.

Conducerea Autoritatii de Supraveghere Finaciara este nesigura. Anul trecut, parlamentarii, membri ai comisiilor economice, au votat unanim schimbarea lui Misu Negritoiu, presedintele ASF. La acest moment, surse politice vorbesc despre debarcarea lui Negritoiu. Cel mai trist lucru, insa, cand vorbim de aceasta institutie, este faptul ca pe partea de asigurari nu exista acea voce autorizata. Vicepresedintele pe partea de asigurari, Marius Vorniceanu, si-a dat demisia anul trecut. Pana la acest moment nu a fost instalat alt vicepresedinte pe acest domeniu.

Sintetizand, avem o criza pusa in stand by, prin inghetarea preturilor, nu avem o conducere total functionala la ASF-vicepresedintele, expertul in domeniul asigurarilor nu exista, iar in Parlament nu exista la aceasta ora o propunere legislativa care sa vina sa rezolve problema creata.

In acelasi timp, in domeniul asigurarilor avem companii noi care intra pe piata, ceea ce nu este un lucru rau pentru ca mai multa concurenta duce la preturi mai mici pentru utilizatorii finali.

Mai este putin timp si vom vedea daca ne vom trezi din nou cu cartoful fierbinte in mana, daca vom avea drumuri blocate, proteste ale sindicatelor transportatorilor sau daca va aparea solutia miraculoasa.  Nu prea avem cum sa fim optimisti daca privim starea actuala: PSD, care detine majoritatea in parlament, pare a fi concentrat pe rezolvarea problemelor privind gratierea, ASF nu transmite niciun semnal ca lucreaza la vreo propunere pe care sa o inainteze legislativului, astfel incat la expirarea termenul de inghetare sa nu ne trezim iar cu explozii ale preturilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img