joi, 28 martie, 2024

Pretul politelor de asigurare RCA vor putea fi modificate doar o data pe an

Distribuie:

Publicat:

Tarifele politelor de asigurare RCA vor putea fi modificate doar dupa 12 luni de la ultima schimbare, conform unui proiect de act normativ al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). In acest fel, evolutia tarifelor va fi stabila si predictibila.

Masura prin care asiguratorii RCA vor putea modifica pretul politelor este inclusa intr-un Proiect de norma pentru modificarea si completarea Normei ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

„Tarifele de prima pot fi modificate dupa minimum 12 luni de la ultima notificare transmisa ASF”, prevede propunerea de act normativ ce se afla, in prezent, in dezbatere publica. Pentru a se aplica, documentul are nevoie doar de aprobarea Autoritatii, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit reprezentantilor ASF modificarea este necesara in conditiile in care cei mai multi asiguratori de pe piata RCA opereaza des modificari de tarife.

„Masura intervine in contextul in care marea parte a asiguratorilor procedeaza la modificarea frecventa a tarifelor de prima sau, mai ales, recurg la practica indexarii acestora pentru un anumit segment de asigurati intr-un interval scurt de timp, conducand in timp la modificarea intregii tarifari, ceea ce conduce la o impredictibilitate si o instabilitate in ceea ce priveste evolutia primei de asigurare”, scrie in documentul de justificare a initierii proiectului.

In prezent, dispozitiile legale in vigoare dispun ca asiguratorii RCA trebuie sa stabileasca tarifele de prima pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate. Limitele de despagubire ce trebuie luate in considerare sunt urmatoarele:

• pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite: un milion de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;

• pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite: cinci milioane de euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

„Limitele de despagubire stabilite de catre fiecare asigurator RCA, precum si tarifele de prima stabilite conform prezentei norme se notifica Autoritatii de Supraveghere Financiara cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate, impreuna cu o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul executiv al societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima”, este explicat in Norma ASF nr. 23/2014.

Societatile de asigurare sunt obligate sa-si publice tarifele politelor atat pe propriile site-uri, cat si la sediile sau punctele de lucru. Totodata, trebuie oferite toate informatiile despre criteriile luate in calcul la stabilirea primei de asigurare. In plus, in proiectul de norma publicat de ASF scrie ca asiguratorii vor trebui sa publice pe site si datele referitoare la daunele platite si sumele despagubite.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img