miercuri, 24 aprilie, 2024

Preturile la carburanti au explodat. Analistii avertizeaza aparitia unui nou val de scumpiri

Distribuie:

Publicat:

Preturile la pompa au sarit de 6 lei si au depasit astfel media europeana. Pentru un drum la mare sau la munte, romanii platesc zeci de lei in plus fata de anul trecut. Analistii avertizeaza ca explozia preturilor la pompa va aduce un val de alte scumpiri si la raft.

La unele pompe, cel mai ieftin sortiment de motorina costa peste sase lei litrul. Anul trecut, in aceeasi perioada, pretul era cu 50 de bani mai mic. Si benzina s-a scumpit in acelasi ritm, lucru care ii sperie pe romani.

Anul acesta, cei care vor sa isi petreaca vacanta de Paste si de 1 la munte, trebuie sa se astepte la costuri mai mari. Doar drumul dus-intors ii va costa in jur de 80 de lei, cu sase lei in plus fata de 2018. Si drumul catre mare va fi mai scump pentru ca fata de anul trecut veti plati in plus 13 lei.

Un studiu de piata arata ca in Austria, de exemplu, litrul de motorina este mai ieftin decat la noi. La fel si in Bulgaria, Cehia sau Ungaria.

Vezi si: Motorul masinii nu porneste: care sunt cauzele si ce trebuie sa faci

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: Asta ne dorim. Sa ducem preturile undeva la medie daca se poate sau chiar sub media Uniunii – preturile fara taxa. Finalizam, pana in iunie, monitorul preturilor care va permite automobilistilor sa identifice mai usor benzinariile unde preturile sunt mai mici.

Adrian Maniutiu, analist economic: Iran, unul dintre principalii producatori si frunizori de petrol de pe piata internationala, si care aduc o canitate considerabila in aceasta piata se afla acum in imposibilitatea de a mai exporta, daca ne uitam la sanctiunile aplicate de Statele Unite, o rezultanta a intereruperii acordului de colaborare nucleara, respectiv de inchidere a programelor nucleare.

Pretul mai mare al carburantilor are efecte in lant.

Daniel Apostol, director editorial Jurnalul National: Sa ne gandim ca automat vor creste tarife de transport sau produsele care necesita transport pentru a fi duse la galantar si oferite clientilor, in componenta lor de pret vor ingloba in pretul d etransport o valoare mai mare.

51% din pretul carburantilor la pompa in reprezinta taxele si doar 49% costul propriu-zis, spun specialistii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img