vineri, 19 aprilie, 2024

Prevenirea bolii Alzheimer: Noi obiceiuri dovedite stiintific pot reduce riscul de aparitie a bolii cu pana la 32%

Distribuie:

Publicat:

Intr-un nou studiu publicat in JAMA, cercetatorii au descoperit ca oamenii cu un risc crescut de dezvoltare al dementei il pot micsora pana la 32% daca introduc anumite obiceiuri in stilul lor de viata.

In cadrul studiului au fost analizate informatii obtinute de la 200.000 de adulti din Marea Britanie.

Cercetatorii au determinat riscul genetic de dezvoltare a bolii, dar si stilul de viata pe care il au acestia si au descoperit faptul ca o dieta sanatoasa, activitatea fizica, lipsa fumatului si consumul moderat de alcool (ex. un pahar de vin pe zi pentru femei) reprezentau cele mai frecvente obiceiuri sanatoase pe care oamenii le urmau si care le reduceau riscul de a dezvolta boala.

„Unii oameni cred ca este inevitabil sa dezvolte dementa din cauza genelor. Totusi, se pare ca poti reduce in mod substantial riscul daca ai un stil de viata sanatos”, a declarat conducatorul studiului, doctorul David Llewellyn.

Insa, in timp ce activitatea fizica si lipsa fumatului sunt niste lucruri destul de clare, ce presupune totusi o dieta sanatoasa”?

In acest studiu, o dieta sanatoasa implica consumul a cel putin 4 grupe de mancare asociate cu sanatatea cardio-metabolica (ex. alimentele asociate cu reducerea riscului de dezvoltare a diabetului, bolilor specifice inimii sau atacului vascular). Aceste grupe includ produse precum legume, fructe, nuci, leguminoase, peste, uleiuri sanatoase (cum ar fi uleiul de masline si cel de avocado), iaurt si cereale integrale foarte putin procesate. Una dintre dietele care includ tipul acesta de alimente este cea mediteraneana.

De mentionat este si faptul ca un alt studiu a demonstrat faptul ca somnul este foarte important pentru sanatatea creierului, relateaza gandul.info, care citeaza MindBodyGreen.com.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img