marți, 19 martie, 2024

Prim-ministrul spaniol in exercitiu, Pedro Sanchez: ‘Partidul Socialist din Spania a incheiat un acord preliminar de coalitie cu Partidul Uniti Putem’

Distribuie:

Publicat:

Prim-ministrul spaniol în exercițiu, Pedro Sanchez, a anunțat marți încheierea unui acord preliminar pentru formarea unei coaliții de guvernare între Partidul Socialist al Muncitorilor Spanioli, câștigător în urma scrutinului de duminică, și Partidul Uniți Putem, relatează cotidianul The Guardian, potrivit MEDIAFAX.

Liderul Partidului Socialist al Muncitorilor Spanioli (PSOE) și omologul său din cadrul Partidului Uniți Putem, Pablo Iglesias, au încheiat marți un acord pentru formarea unui caoaliții de guvernare, după ce în urma scrutinului parlamentar de duminică, niciunul dintre partide nu a obținut majoritatea parlamentară.

Demersul, realizat la mai puțin de 48 de ore după publicarea rezultatelor scrutinului electoral, vine după ce, în urmă cu două luni, Sanchez a afirmat că „ar avea probleme cu somnul” dacă ar avea, în cadrul Guvernului său, miniștri membri ai Partidului Uniți Putem.

„Noi am obținut un acord preliminar pentru a forma o coaliție progresivă pentru guvernare în Spania, o coaliție progresivă pentru guvernare care combină experiența PSOE și curajul Partidului Uniți Putem. O guvernare care funcționează prin dialog cand vine vorba de crize teritoriale și pentru justiție socială, ca fiind cel mai bun vaccin împotriva dreptei extreme”, a declarat Pedro Sanchez.

În urma scrutinului parlamentar de duminică, socialiștii au obținut un număr de 120 de locuri din Parlamentul de la Madrid, în timp ce Uniți Putem a obținut 35 de locuri, plasându-se pe locul al patrulea. În pofida eforturilor de obținere a stabilității, coaliția celor două partide nu dețin majoritatea parlamentară, cumulând un număr de 155 de locuri, cu 21 mai puține decât minimul pentru obținerea acesteia, Legislativul spaniol cuprinzând un număr de 350 de membri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img