vineri, 29 martie, 2024

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez: ‘Brexitul este o nenorocire pentru toata lumea. Nimeni nu castiga, toata lumea pierde. Mai ales britanicii’

Distribuie:

Publicat:

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez, care participă miercuri la o dezbatere în plenul Parlamentului European de la Strasbourg cu privire la viitorul Europei, a apreciat votul de marţi seară din Parlamentul britanic drept regretabil. El vede Brexitul ca o nenorocire de pe urma căreia cel mai mult au de pierdut britanicii, informează News.ro.

În deschiderea discursului, Pedro Sánchez a ţinut să facă referire la votul britanicilor: „Respect, cum nu pot altfel, ca preşedinte al unui guvern, rezultatul votului, dar regret respingerea acordului. Un acord, negociat un an şi jumătate, şi cel mai bun posibil, reprezintă opţiunea care protejează drepturile cetăţenilor şi principalilor operatori economici. Ne facem, ca state membre, datoria de a minimiza consecinţele”.

„Brexitul este o nenorocire pentru toată lumea”, a mai spus el. „Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde. Mai ales britanicii. Doresc ca Marea Britanie să aleagă cea mai bună variantă, să păstreze o relaţie apropiată cu Uniunea Europeană”.

Prim-ministrul spaniol a subliniat că depinde de Guvernul britanic să adopte deciziile pe care le consieră oportune privind următorii paşi. „Noi ne facem treaba, adoptând, atât statele membre, precum şi Comisia Europeană, măsurile necesare pentru a minimiza impactul unei posibile ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord”.

Sánchez, liderul formaţiunii social-democraţilor în PE, a prezentat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg „viziunea Spaniei privind viitorul UE”.

Momentul din 1986, când Spania a aderat la Uniunea Europeană, „a reprezentat garanţia că nu vom merge înapoi, că am facut pace cu istoria noastră, după atâţia ani de dictatură”, a spus el.

Prim-ministrul spaniol a vorbit despre migraţie, despre apărare, dar şi despre schimbările ce vor veni odată cu alegerile europarlamentare din luna mai.

„Pentru ca Europa să protejeze trebuie să o protejăm la rândul nostru”, este convingerea lui Sánchez.

El a făcut referire la garantarea securităţii, reafirmarea respectării Acordului de la Paris privind mediul şi schimbările climatice, la Uniunea Economică şi Monetară.

„Europa nu reprezintă şi nici nu va reprezenta vreodată o ameninţare la adresa extraordinarei diversităţi a ţărilor noastre, limbilor şi culturilor noastre”, a mai spus el. „Europa este exact contrariul. Este multiplicare, niciodată divizare a identităţilor”.

Începând cu 26 mai, a mai afirmat Sánchez, va începe o nouă epocă, un nou ciclu politic în Europa. El a făcut menţiuni legat de o religitimizare a Europei, mai ales la nivelul cetăţeniilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img