sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Prima aparitie in public a lui Robert Mugabe, dupa plasarea in arest la domiciliu 

Distribuie:

Publicat:

Presedintele zimbabwian Robert Mugabe si-a facut vineri prima aparitie in public de la preluarea controlului de catre armata, la o ceremonie de absolvire la o universitate, la periferia capitalei, Harare, relateaza The Associated Press, conform news.ro. Purtand o roba si o capa, Mugabe a avansat incet, intr-o procesiune, pe un covor rosu catre un podium, pe acordurile unui mars interpretat de o fanfara. Cateva mii de absolventi ai Open University din Zimbabwe si oaspeti s-au ridicat la intrarea lui Mugabe si altor demnitari intr-un cort ridicat cu ocazia acestui eveniment. Dupa ce a urcat pe podium, Mugabe a cantat impreuna cu participantii imnul national. El a anuntat deschiderea ceremoniei de absolvire, iar multimea a aplaudat.

Dispozitivul de securitate al lui Mugabe era prezent la eveniment.

Aceasta aparitie publica, dupa ce seful statului a fost plasat saptamana aceasta in arest la domiciliu de catre armata, are loc pe fondul unor negocieri cu lideri regionali in vederea plecarii sale de la putere, dupa 37 de ani. Militarii se straduiasc sa-l trateze cu respect pe liderul in varsta de 93 de ani, cel mai in varsta sef de stat din lume, numindu-l in continuare ”presedinte” si ”comandant suprem”. Acest eveniment ii permite lui Mugabe sa-si afiseze leadershipul, in pofida indemurilor tot mai insistente de a pleca de la putere. Armata zimbawiana a anuntat vineri ca negociaza in continuare cu Robert Mugabe in vederea plecarii sale de la putere si ca-i vizeaza pe cei apropiati acestuia si sotiei sale.

Presa de stat a prezentat vineri dimineasa un comunicat al armatei, care anunta ca sunt in curs negocieri cu Mugabe ”cu privire la calea de urmat”.

”Progrese semnificative s-au facut in operatiunea in vederea eliminarii criminalilor din jurul presedintelui Mugabe”, anunta foretele armate zimbabwiene in acest comunicat, precizand ca unii au fost arestati, dar ca altii sunt in continuare in libertate. Armata ”este angajata in prezent cu comandantul suprem, presedintele Robert Mugabe, (in negocieri) cu privire la calea de urmat si va informa natiunea despre rezultat in cat mai curand posibil”, se arata in comunicat. Televiziunea publica Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) a difuzat aceleasi informatii intr-un buletin matinal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img