miercuri, 24 aprilie, 2024

Prima Casa 2019 se transforma. Apar reguli noi pentru cei care isi doresc credit

Distribuie:

Publicat:

Romanii care vor sa isi cumpere "prima casa" prin programul finantat de stat trebuie sa se pregateasca de schimbari importante. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca Guvernul ia in calcul introducerea unor criterii de varsta, venituri si suprafata a locuintei.

Este o masura care duce programul mai degraba intr-o zona de umilinta – spun unii specialisti – care critica dur schimbarile anuntate de Executiv.

Pana la finalul acestei luni va aparea noua varianta a programului "Prima Casa", cu schimbari care ii vor impiedica pe unii romani sa mai acceseze programul, dupa cum a anuntat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.  

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: Va continua, dar si in discutiile pe care le-am avut cu Banca Centrala- il facem mai social, indreptat spre zona sociala. E prima casa, nu-ti iei o casa de 500 de metri 

Dupa ce ministrul finantelor a precizat ca principalele schimbari sunt legate atat de suprafata casei, cat si de veniturile aplicantului, dezvoltatorii spun ca unele persoane nu se vor mai incadra sa isi cumpere o locuinta de trei camere, ci se vor limita la una de doua camere. 

Potrivit unor informatii, programul ar urma sa fie accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani si castiga maximum 3.000 de lei net. 

Specialistii spun ca schimbarile vor face ca programul sa nu mai fie principalul motor al pietei imobiliare. Astfel, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa gaseasca noi solutii pentru a se adapta. 

Modificarile vin in contextul in care deja bancile spun ca taxa pe activele bancare le-a dat peste cap planurile, iar guvernantii cer modificarea indicelui Robor, care le influenteaza romanilor ratele. De altfel, Romania are printre cele mai mari dobanzi din Europa, arata datele analistilor. 

Din 2009, de la lansarea programului „Prima Casa" si pana in octombrie 2018 au fost acordate peste 260 de mii de garantii si promisiuni de garantare.  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img