marți, 16 aprilie, 2024

Primarii capitalelor statelor care au probleme cu Bruxellesul vor sa poata accesa direct fonduri UE

Distribuie:

Publicat:

Primarii unor oraşe europene ale căror ţări sunt în conflict cu Bruxellesul ar putea căuta căi de a accesa fonduri europene direct, a declarat marţi primarul capitalei Poloniei, Varşovia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Rafal Trzaskowski a spus că finanţarea UE este unul dintre domeniile în care el şi omologii săi din Praga, Bratislava şi Budapesta se vor angaja să coopereze în cadrul unei întâlniri de lunea viitoare.

"La Budapesta vom semna un acord de cooperare privind combaterea schimbării climatice, finanţări şi proiecte comune", a declarat Trzaskowski presei.

Primarii celor patru capitale se consideră mai pro-UE şi mai liberali decât guvernele lor naţionale, dintre care unele au avut ciocniri cu Bruxellesul din cauza nerespectării reglementărilor şi standardelor UE.

Deciziile guvernelor ungar şi polon de a controla mai strict justiţia şi media au determinat executivul european să înceapă investigaţii privind încălcarea statului de drept care ar putea duce, în teorie, la suspendarea drepturilor lor de vot în Consiliu.

Bruxellesul ia de asemenea în considerare să lege respectarea statului de drept şi standardele democratice de accesul la fondurile UE din bugetul blocului comunitar, care se va diminua şi ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE.

Asta ar putea pune oraşe ca Varşovia, care au beneficiat de circa 16 miliarde de zloţi (4,1 miliarde de dolari) din actualul buget al UE, care a început în 2014 şi se va încheia în 2020, în situaţia de a pierde fonduri UE în urma unor tăieri.

Trzaskowski spune că Varşovia şi alte oraşe speră să-şi asigure accesul la fondurile de coeziune şi structurale – care pot fi repartizate atât la nivel naţional, cât şi regional – chiar dacă UE le penalizează guvernele cu tăieri de fonduri.

"Aş prefera să le explic prietenilor noştri de la UE că ar fi bine pentru noi să putem accesa fondurile UE în pofida faptului că guvernul nostru încalcă statul de drept", a spus el.

Trzaskowski a mai afirmat că Varşovia, Budapesta, Praga şi Bratislava ar putea încerca, de asemenea, să dezvolte legături cu oraşe precum Istanbul, unde autorităţile sunt în conflict cu partidul aflat la putere în Turcia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img