sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Primariile judetului si-au pregatit ghetutele

Distribuie:

Publicat:

Primariile din Judetul Vaslui si-au pregatit ghetutele si asta pentru ca, reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, vor organiza o sedinta de pe urma careia vor imparti banii in vederea echilibrarii bugetelor.

Dupa ce au consultat oficialii primariilor si le-au ascultat nevoile locale de finantare, oficialii CJ au constatat, din nou, ca cererea este cu mult mai mare decat oferta.
Daca s-ar face o repartitie unitara, fiecare comunitate ar primi cel mult 50.000 de lei.

Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui, a precizat: “Imi doresc acesta sedinta de rectificare, pentru a avea posibilitatea sa asiguram salariile in institutiile subordonate cat mai curand posibil. Se lucreaza la repartizarea cotei de 20% care revine CJ-ului, in asa fel incat sa raspundem nevoilor stringente. Noi alocam sume pentru acoperirea cheltuielilor de personal, diverse proiecte, asigurarea cofinantarii pentru proiecte europene. Noi am avut consultari cu reprezentantii autoritatilor locale pentru a ne transmite nevoile de finantare. Avem aceste solicitari, iar necesarul este mare. Sunt comune care au cerut miliarde de lei vechi, pentru a-si acoperi diverse cheltuieli. Vom analiza aceste solicitari si vom lua in calcul la rectificare cele mai urgente cereri”.

La ultima rectificare a bugetului national, CJ Vaslui a primit pentru bugetul judetului aproximativ 90 miliarde de lei vechi. Imediat ce vor fi acoperite toate cheltuielile de personal, se vor lua in calcul si alte necesitati pe segmentul de functionare.

La sectiunea de finantare privind sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru 2016, judetul Vaslui a primit la rectificarea din luna noiembrie o suma totala de  peste 34.000.000 lei.
Din acest total, CJ-ului ii revine un procent de 27%. Din ce ramane, CJ va distribui unitatilor administrativ teritoriale un procent de 20%, iar restul de 80% din suma va fi distribuita UATurilor de catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vaslui, conform unei baze de calcul standard.

Pentru anul 2016, primarii din judetul Vaslui au cerut sume de 30 de ori mai mari decat resursele aflate la buget. La inceputul anului, CJ a putut repartiza doar 15.140 mii lei, in comparatie cu suma fabuloasa ceruta de edili, care se ridica  peste la 400.000 mii lei.

Sumele au fost cerute strict pentru plata arieratelor, finantarea programelor locale de dezvoltare sau cofinantarile la proiectele europene.

Prognoza pentru anii urmatori este si ea sumbra. Pentru 2019, CJ Vaslui va repartiza 12.948 mii lei din sume defalcate din TVA si 5.549 mii lei din cota din impozitul pe venit.

Pentru anul curent, judetul Vaslui a primit sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale in suma de aproximatic 69.000 mii lei, din care pentru comune, orase si municipii suma de 50.150 mii lei. Din acest total, oficialii CJ Vaslui au repartizat pe unitatile administrativ-teritoriale suma de 10.030 mii lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img