miercuri, 24 aprilie, 2024

Primariile vor avea puterea sa evacueze fortat locuitorii din cladirile cu risc seismic

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat in dezbatere publica Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta privind reducerea riscului seismic. Legea da putere primarilor sa evacueze locuitorii din cladirile pericol public si mai stabiliteste care este dobanda pe care proprietarii de spatii comerciale o vor plati pentru lucrarile de consolidare, informeaza Economica.

Ministerul Dezvoltarii a propune o lege prin care primarii oraselor in care exista cladiri cu risc seismic sa poata interveni pentru consolidarea acestora, chiar si in cazul in care proprietarii nu doresc acest lucru. Fostul ministrul al Dezvoltarii, Vasile Dancu, anunta aceasta masura inca din luna septembrie a anului trecut.

In Strategia de Locuire este specificat faptul ca in Romania exista 26.000 de apartamente care sunt nesigure la cutremur

Ce prevede Legea
  • se interzice organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile din cladirile din clasa I de risc seismic, care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie;
  • evacuarea persoanelor care nu au eliberat in termen spatiul detinut in constructiile cu destinatia de locuinta incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, prin dispozitie de primar. Primaria le va pune la dispozitie locuinte de necesitate pe perioada executiei lucrarilor de interventie;
  • primarii pot intocmi documentatiile cadastrale;
  • proprietarii au obligatia de a permite accesul pentru desfasurarea activitatilor de expertizare, de efectuare a masuratorilor pentru intocmirea documentatiei cadastrale necesare inregistrarii imobilului in sistemul integrat de cadastru si carte funciara;
  • se detaliaza modul de stabilire a cotei-parti indiviza;
  • primariile pot finanta masuratorile pentru intocmirea documentatiei cadastrale, dar si cele pentru proiectarea si executia lucrarilor de interventie; 
  • persoanele fizice si juridice proprietari de spatii cu alta destinatie vor restitui in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, timp de maximum cinci ani banii alocati de primarii pentru lucrarile de consolidare;
  • se mai introduce si posibilitatea realizarii unei noi expertizari tehnice a constructiei existente, in cazul in care nu au fost realizate masurile de interventie propuse in expertiza tehnica initiala.
Legea mai prevede ca decizia de evacuare temporara are caracter executoriu de la data ofertei unei locuinte de necesitate pentru cazare pe perioada executiei lucrarilor de interventie si va putea fi adusa la indeplinire pe calea executarii silite.

Primaria Capitalei a anuntat recent ca se va infiinta o societate care se va ocupa de consolidarea cladirilor cu risc seismic si ca pune la dispozitia locatarilor care doresc consolidarea apartamentelor in care locuiesc doua blocuri cu 128 de apartamente de necesitate la Piata Natiunilor Unite. 

Cum se stabileste cota indiviza 

Legea prevede ca pentru stabilirea cotei-parti indivize din proprietatea comuna aferenta fiecarei proprietati individuale sa se ia in calcul suprafata utila totala, care va fi stabilita distinct pentru spatiile de locuinta si pentru spatiile cu alta destinatie. Aceasta va fi determinata pe baza masuratorilor cadastrale inscrise in cartea funciara a imobilului. 

Cel putin 4.200 de persoane locuiesc in cladiri cu risc seismic 

Bucurestiul numara cele mai multe cladiri cu bulina. Datele de la primarie arata ca peste 770 de cladiri sunt incadrate in diferite categorii de risc seismic, din care 174 sunt pericol public in caz de cutremur. 

Asociatia Centrul Roman pentru Inovatie in Dezvoltare Locala (CRIDL) a derulat un proiect pentru cresterea gradului de constientizare a riscului seimic. Proiectul Alert este o platforma care va culege informatii de la cetateni si voluntari cu privire la cladirile aflate in risc seismic din Bucuresti, in special numarul si nevoile persoanelor care locuiesc in acestea. 

Voluntarii CRIDL au ajuns la 126 de cladiri si a fost identificat un numar de 4.204 de persoane care locuiesc in cladiri clasa I de risc seismic. Numarul acestora este mult mai mare, avand in vedere faptul ca pe lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic figureaza 173 de cladiri. 

Ce pagube ar produce un cutremur similar celui din 1977

“La nivelul fondului locativ din Romania, adica 8,8 milioane de locuinte, daca se repeta cutremurul din 1997, pagubele se vor ridica la 6 miliarde de euro”, a declarat Aurel Badea, reprezentant al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

Valoarea pe care PAID ar trebui sa o plateasca in cazul producerii unui cutremur similar cu cel din 1977 ar fi de 775 de milioane de euro la nivel national, a declarat Nicoleta Radu Neacsu, director general PAID.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img