sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Primarul Husului de 1 Decembrie : “Ma rog la Dumnezeu sa apuc ziua in care sa trec liber Prutul, fara sa arat un document !”

Distribuie:

Publicat:

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Husi, s-a adresat celor cateva sute de persoane prezente la festivitatea de depunere de coroane organizata in Parcul Rodina cu ocazia zilei de 1 Decembrie . Edilul husean a amintit de sacrificiul facut de stramosii nostrii pentru ca noi astazi sa ne amintim cu drag si sa ii cinstim . Acesta a mai amintit faptul ca municipiul husean este o poarta de intrarea in Uniunea Europeana si a subliniat faptul ca are un sentiment de mahnire la gandul ca foarte multe persoane din micutul oras “dintre vii” este la munca inafara tarii. In finalul discursului , acesta a declarat ca spera sa apuce ziua in care va trece raul Prut fara sa mai prezinte documentele si ca in urmatorul mandat de primar, va efectua o promovare intensiva a “Husul- ca Poarta Europeana “.  Citeste mai jos discursul integral :

"1 Decembrie este ziua renasterii nationale, ziua cand, uniti am infaptuit un vis al unei natiuni care pana la finalul anului 1918 a fost calcat in picioare, umilit si dezbinat. 2000 de ani am orbecait prin negura istoriei, cu gandul la ce-am fost : un popor maret in fata caruia se inclina pana si dusmanul cel mai mare de la Rasarit. La acea vreme, inaintasilor nostrii le era teama doar ca cerul va cadea peste ei, fata de noi, astazi, care avem atatea frici marunte si neinsemnate. De la Dacia Fericita, pana la Romania Dodoloata, a trecut un timp in care noi, ca popor, am suferit si sangerat, dar ne-am format ca o natiune puternica, statornica, fara ganduri de expansiune si de subjugare a altor popoare, desi istoria ne-ar fi dat acest drept. Sub acoperamandul divin al Maicii Domnului si al Sfantului Andrei care ne-a crestinat , am rezistat ca popor si am avut momentele noastre de glorie, aratand ca sangele de dac inca ne mai curge prin vene. Exemplu este cel al lui Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Stefan Cel Mare, Vlad Tepes, Mihai Viteazu, Dimitrie Cantemir, Constantin Brancoveanu, Avram Iancu si, de ce, cel al sutelor de mii de eroi anonimi care s-au jertfit pentru neatarnarea neamului romanesc.

Astazi, suntem un popor fericit, fiindca traim intr-o Europa prospera, fara sa fim vasali. Suntem la masa unde se iau decizii, ca partener egal, desi inca ne mai consideram cetateni de mana a doua ai Uniunii. Este doar o prejudecata mostenita, o meteahna de care cu greu scapam si care ne adanceste in haul unei natiuni de tip second hand. Trebuie sa avem curaj sa ne croim singuri destinul intr-o Uniune Europeana care da posibilitatea tuturor natiunilor sa porneasca de la aceeasi linie de start. Putem deveni ceea ce cu adevarat trebuie sa fim, prin munca, corectitutdine si respect, iar uniti aducem si prosperitatea mult visata . Ii indemn pe fratii nostrii care sunt plecati pe alte meleaguri sa se intoarca acasa si impreuna sa trecem peste greutatile care i-au determinat, in trecut, sa i-a calea pribegiei. Am invatat si noi din aceasta lectie dureroasa, a dezradacinarii neamului romanesc, ca am gresit .  Nimeni nu-si paraseste casa parinteasca doar de dorul de duca, iar faptul ca i-am lasat sa plece nu arata decat lasitate si lipsa de altruism din partea noastra. Nu este tarziu sa incepem reconcilierea in interiorul neamului nostru romanesc, sa ne spunem unul altuia ce gresim si unde s-a produs fractura, iar de 1 Decembrie, ziua tuturor romanilor, este prilejul perfect pentru a infaptui acest lucru.

Husenilor prezenti aici, celor care sunt acasa alaturi de familii, cat si  celor care sunt departe de orasul nostru drag “dintre vii”, de Ziua Nationala, le transmit cu sinceritate toata dragostea si disponibilitatea mea. Sunt mandru ca impreuna am demonstrat ca suntem strajerii de nadejde ai Portii Rasaritene a Uniunii Europene, ca suntem o comunitate unita si, nu in ultimul rand, responsabila. Sper din tot sufletul, ca macar o mica parte a locuitorilor din Uniune sa stie ca noi pazim cu strasnicie hotarele, iar mandatul meu viitor va fi unul in care voi promova Husul- ca Poarta Europeana – cu toata forta si convingerea mea, ca la final sa fiu impacat ca europenii cunosc faptul ca la marginea tarilor lor este un orasel mic, de veghe. Acest lucru, in viziunea mea, inseamna cu adevarat ca-ti pasa de orasul pe care-l conduci.

In final vreau sa va impartasesc un gand! Sper ca Husul sa nu mai fie la hotarul Uniunii Europene si ma rog la Dumnezeu sa apuc ziua in care sa trec liber Prutul, fara sa arat pasaportul !

La multi ani, Husi !
La multi ani, Romania !
La multi ani, husenilor de pretutindeni si sa nu uitati, ca oricand, sunteti bine veniti acasa, in orasul dintre vii ! "

Primarul Ioan Ciupilan

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img