vineri, 29 martie, 2024

Primele declaratii ale presedintelui Iohannis, dupa desemnarea Vioricai Dancila

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca Romania are o societate matura, care a dovedit ca este capabila sa lupte pentru valorile in care crede, dar ca aceasta societate are nevoie de un stat care trebuie sa fie pe masura ei.

"2018 este cu adevarat momentul cel mai potrivit pentru a reflecta profund si a actiona intetelept pentru prezentul si viitorul natiunii si societatii romanesti. Este momentul asumarii proiectului nostru legitim de tara, adica a modelului nostru de dezvoltare si a cailor de urmat, interne si externe, pentru atingerea lui. (…) Doar un astfel de proiect poate raspunde adecvat riscurilor cu care se confrunta Romania, atat interne cat si externe, care vin din vecinatatea noastra complicata. Pentru a ne asigura prezentul si viitorul, trebuie sa raspundem acestor riscuri, printr-un stat performant, o Romanie puternica si rezilienta, adica un stat in care democratia liberala si statul de drept sunt deplin consolidate cu o justitie independenta si eficienta, un stat care actioneaza in slujba tuturor cetatenilor sai, capabil sa le ofere acestora prosperitate si siguranta. Avem o societate matura care a dovedit deja ca este capabila sa lupte admirabil pentru valorile in care crede. Dar aceasta societate matura si activa are nevoie de un stat care trebuie sa fie pe masura ei”, a spus Iohannis, in cadrul intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti. Seful statului considera ca doar un astfel de stat poate proiecta si in exterior, in vecinatate si nu numai valorile, democratice si ale statului de drept. De asemenea, Klaus Iohannis considera ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este esentiala.

„Aderarea la Spatiul Schengen continua sa fie pe agenda noastra, pentru ca este esentiala", a spus seful statului. 

El a facut apel totodata pentru o pregatire din timp a aspectelor logistice pentru exercitarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene in 2019.

Totodata, Klaus Iohannis a afirmat ca Romania pledeaza "ferm" pentru intarirea relatiei transatlantice. 

„Romania pledeaza ferm pentru ca aceasta relatie (transatlantica – n.r.) sa fie intarita", a afirmat presedintele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img