joi, 25 aprilie, 2024

Primele roşii de producţie autohtonă au apărut în pieţele agroalimentare din Bucureşti

Distribuie:

Publicat:

Bucureşti, 14 mai /Agerpres/ – Producătorii agricoli înscrişi în programul de sprijin guvernamental pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, au livrat deja primele roşii româneşti în pieţele agroalimentare din Bucureşti, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Astfel, tomatele de producţie autohtonă obţinute pe sol prin metode convenţionale, fertilizate cu îngrăşământ natural, sunt expuse spre vânzare de către producătorii agricoli în pieţele: Rahova, Străduinţei, Domenii, Râmnicu Sărat şi Sudului.

Ministerul de resort precizează că, în zilele următoare, consumatorii se vor putea aproviziona cu tomate româneşti şi din alte pieţe din Bucureşti.

Producătorii agricoli autohtoni înscrişi în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate pot fi uşor recunoscuţi de consumatori, ei purtând şorturi roşii cu însemnele programului şi având la loc vizibil afişat tăbliţe de identificare.

MADR informează, totodată, că, până pe 9 mai 2018, au fost primite în total 11.925 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, iar cei mai mulţi cultivatori provin din judeţele Olt (3.937), Dolj (1.643) şi Galaţi (1.590). Din totalul solicitanţilor de sprijin în Ciclul I, au definitivat plantarea tomatelor în spaţii protejate un număr de 10.451.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, se află în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producţia autohtonă începând cu luna mai şi până în decembrie.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de cel puţin 2.000 de kilograme, dovedită cu documente justificative, notează Ministerul Agriculturii. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img