sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Primul ajutor in accidentele rutiere

Distribuie:

Publicat:

Acordarea primului ajutor revine in special persoanelor din domeniul sanitar. Cu toate acestea cunoasterea regulilor de prim ajutor sunt absolut obligatorii pentru toata lumea. In unele situatii critice trece mult timp pana la sosirea personalului medical, astfel, oricine se afla in preajma are obligatia morala de a acorda primul ajutor.

Iata cateva reguli de baza de prim ajutor: Se iau masuri de prevenire ca situatia sa nu se inrautateasca si se asigura locul accidentului pentru a preveni implicarea in accident si a altor persoane. Oprirea motoarelor masinilor implicate si instalarea semnalelor luminoase si de avertizare. Scoaterea victimelor din locul accidentului daca exista pericol de incendiu sau explozie. Asezati persoanele care si-au pierdut constienta in pozitie laterala. Telefonati la numarul special de urgenta (112), raportati accidentul si solicitati ajutor din partea politiei, spitalului si pompierilor. Examinarea si evaluarea starii victimei pana la sosirea echipajelor medicale. Evaluarea traumatismelor corporale inainte de a actiona, daca aceasta nu este facuta traumatismele se pot agrava. Verificarea accidentatului trebuie sa se faca in pozitia in care a fost gasit. Daca este posibil si recomandabil, victima trebuie asezata in pozitia culcat pe spate. Daca mai multe persoane au fost accidentate, cele mai grav afectate vor fi separate pentru a li se acorda de urgenta primul ajutor in vederea salvarii vietii. Pentru a evalua gradul de afectare, vorbiti cu accidentatul si observati starea sa, daca este constient, confuz, coerent sau inconstient. Atingeti pacientul si palpati pulsul la incheietura mainii sau la gat, verificati daca are semne vitale, apoi stabiliti prioritatile.

Primul ajutor pentru salvarea vietii: Accidentatul aflat in stare inconstienta, dar care respira independent, trebuie asezat intr-o pozitie laterala stabila. Daca victima nu respira, deschideti caile de acces ale aerului, aplecati capul pe spate, ridicati gatul. Apoi indepartati din gura corpii straini vizibili. Daca accidentatul continua sa nu respire incepeti respiratia artificiala (metoda gura la gura) si continuati cu aceasta manevra pana cand pacientul respira independent. Cand inima se opreste si nu are puls, incepeti de urgenta compresia artificiala si respiratia.  In situatia in care victima sangereaza, aplicati un bandaj compresiv si opriti sangerarea prin presarea cu degetele asupra bandajului de pe rana. Ridicati partea corpului care sangereaza. Daca pulsul pacientului este accelerat si are pielea palida si rece si este constient dar confuz, asezati-l culcat cu picioarele ridicate. Pacientii inconstienti trebuie asezati neaparat intr-o pozitie lateral stabila. Ideal este ca fiecare accidentat sa fie supravegheat pana la sosirea echipajelor medicale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img