marți, 23 aprilie, 2024

Primul lucru care trebuie facut cand suferi o luxatie

Distribuie:

Publicat:

Luxatiile sunt afectiuni ale aparatului locomotor care apar, cel mai des, in urma unor traumatisme, frecvente in sezonul rece. Acestea sunt intalnite la cei care practica sporturile de iarna (schi, patinaj), dar apar frecvent si in activitatile obisnuite. Simptomele care insotesc producerea luxatiei sunt durerea vie, impotenta functionala (imposibilitatea miscarii segmentului afectat), pozitia vicioasa a regiunii afectate. Deplasarea segmentelor osoase articulare duce la deformarea regiunii articulare, fie prin proeminenta anormala a unei extremitati, fie prin deformarea reliefului muscular, fie prin crearea unor depresiuni anormale. Cele mai multe luxatii sunt urmate de aparitia, la cateva ore de la accident, a unei echimoze (vanataie) ca urmare a leziunilor vasculare atat ale articulatiei, cat si ale tesuturilor moi de deasupra articulatiei.

Primul ajutor are ca scop calmarea durerii, imobilizarea regiunii afectate (ca pe o fractura, dar in pozitia cel mai putin dureroasa – nu incercam sa o punem la loc sau sa-i schimbam pozitia!), transport de urgenta la spital pentru tratament ortopedic de specialitate, care consta in aplicarea unui aparat ghipsat pentru doua-patru saptamani, in functie de gravitatea leziunilor, si tratament antiimflamator specific. Dupa indepartarea aparatului ghipsat se pot face masaj usor si tratament de recuperare fizica. Exercitiile fizice se incep in mod progresiv si este recomandata supravegherea medicala a miscarii fizice. In cazuri deosebite, cu ruptura de ligamente, se face ligamentoplastie, o interventie chirurgicala in care se incearca reinserarea capatului ligamentului smuls.

In sezonul rece se recomanda ca persoanele cel mai expuse unor astfel de accidente, adica batranii si bolnavii, sa evite iesirea din casa atunci cand este polei, sa poarte incaltaminte antiderapanta sau sa se deplaseze cu insotitor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img