joi, 28 martie, 2024

Primul lucru care trebuie facut in intoxicatia cu ciuperci

Distribuie:

Publicat:

În cazul intoxicatiilor cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar cei intoxicati cu speciile cele mai periculoase pot fi salvati.

Vomitivelepurgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, însa în cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.

Eliminarea toxinelor din organism
De obicei, la orice intoxicatii si mai ales la intoxicatiile cu ciuperci, bolnavul vomita de la sine, asa ca administrarea unui vomitiv cateodata poate fi chiar daunatoare, sensibilizand si mai mult mucoasa stomacala.

Acestea sunt primele semne ca suferi de intoxicatie alimentara

În cazul intoxicatiei cu unele ciuperci – Palaria sarpelui-Muscarita, Buretele pestrit sau Buretele panterei, Buretele viperei – daca lipseste asistenta unui medic, se administreaza bolnavului vomitive pentru golirea stomacului de toxine. Împreuna cu vomitivele se dau cantitati mari de apa, ceai si lapte cald.

Vomitarea mai poate fi provocata dandu-i-se bolnavului emetic (de la farmacie) 100-150 g într-un pahar cu apa sau bolnavul trebuie sa bea cu înghitituri repetate apa rece sarata. De asemenea, se recomanda cafea si ceai, care au o actiune stimulenta asupra organismului, combatand somnolenta. Sunt contraindicate bauturile alcoolice. La intoxicatia muscariniana, tratamentul se rezuma la purgative si calmante.

Interventia medicala de urgenta în cazul intoxicatiei cu ciuperci

În cazul intoxicatiei cu cele mai periculoase ciuperci (Buretele viperei, Buretele primavaratic, Buretele tomnatic si asa-zisul Burete de lamaie), simptomele apar mai tarziu, abia dupa 12 ore, stomacul în acest timp, în mod normal, nu mai contine nimic, deoarece substantele ingerate au trecut în intestin. De aceea, vomitarile ce s-ar produce sunt daunatoare caci ele nu contribuie decat la iritarea stomacului, intensificarea durerilor si la obosirea bolnavului.

În cazul intoxicatiei cu aceste specii, denumita si intoxicatie de tip phalloidian, trebuie chemat imediat medicul, acesta facandu-i bolnavului injectii intravenoase cu un litru de ser fiziologic, pentru a dilua toxinele intrate în sange. Acestea se elimina apoi prin urina. Se fac frectii cu alcool camforat sau otet, eter sau amoniac si se fac frectii cu una din aceste substante. Calmantele recomandate sunt: bromura de potasiu sau de sodiu, iar depresia si somnolenta se vor trata cu cafea sau ceai si apoi cu eter (4-5 picaturi la 100 ml de apa).

Intoxicatia cu ciuperci – purgativele sunt indispensabile

În cazul intoxicatiei cu ciuperci, specialistii recomanda purgative, caci o parte din toxine se gasesc în intestine. Vor fi preferate purgativele saline ce produc o diluare a lichidului din intestin si usureaza eliminarea înceata a toxinei. Pentru bolnavul adult, doza de purgative saline este de 40-50 g sulfat de sodiu sau sulfat de magneziu dizolvat în 250 ml de apa. Dupa o ora se da bolnavului un ceai diuretic în cantitate de cel putin ½ l (acest ceai este format dintr-o fiertura de limba mielului sau de pir).

Leacuri de exceptie pentru intoxicatii cu somnifere, medicamente si alcool

Pentru a mari actiunea diuretica a decoctului se adauga la cantitatea de ½ l, 2 g acetat de amoniu sau chiar bicarbonat de sodiu, cozi de cirese si matase de porumb. Daca bolnavul are dureri mari de stomac, se recomanda ca purgativ pentru un adult – 30 ml ulei de ricin, apoi se vor face, de catre medicul chemat, spalaturi stomacale uleioase, la care se vor adauga 20 de picaturi de tinctura de opiu, iar pe abdomen se vor pune comprese cu acest lichid calmant.

Pentru eliminarea rapida a toxinei din organism, bolnavul trebuie sa urineze mult si des. Pentru aceasta, pe langa ceaiurile diuretice mai sus mentionate, i se mai recomanda o cantitate mare de lapte. Toate aceste îngrijiri, în afara de spalaturile stomacale sau injectii, pot fi facute de cei apropiati pana la sosirea medicului. Vor fi aplicate imediat si cu perseverenta toate mijloacele posibile pentru eliminarea toxinelor din corp.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img