vineri, 29 martie, 2024

Principalii indicii BVB cuprind de astazi 15 emitenti

Distribuie:

Publicat:

Bursa de Valori București (BVB) a extins de luni numărul de companii incluse în indicii BET și BET-TR de la 13 la 15 de emitenți. În componența acestora au fost adăugate companiile Sphera Franchise Group și Purcari Wineries, scrie Mediafax.

Este pentru prima dată în istoria pieței locale de capital când acești indici ajung la un număr de 15 emitenți. Comisia Indicilor a aprobat, în ședința din 3 septembrie, includerea companiilor Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG) și Purcari Wineries (simbol bursier WINE) în indicele principal al pieței, BET, și BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile din BET.

„Bursa de Valori București (BVB) informează că, în conformitate cu deciziile Comisiei Indicilor, începând cu ședința de tranzacționare din data de 24 septembrie 2018 vor intra in vigoare noile structuri ale indicilor BVB (ponderile simbolurilor în componența indicilor). Noile structuri ale indicilor BVB, respectiv valorile factorilor de free float (Ffi), factorilor de reprezentare (Ri) și factorilor de corecție a pretului (Ci) au fost determinate pe baza numărului de acțiuni și prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din data de 14 septembrie 2018”, au informat anterior reprezentanții Bursei.

Până vineri inclusiv, indicii BET și BET-TR includeau fiecare câte 13 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Générale, Bursa de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz și Transelectrica.

„Investitorii au fost pregătiți pentru o astfel de măsură încă de luna trecută, când am anunțat că indicii BET și BET-TR vor putea include un număr mult mai mare de companii. Odată cu extinderea la 15 companii, investitorii au parte de o diversificare îmbunătățită în ceea ce privește companiile incluse în acești indici, care oferă astfel un nivel diminuat al riscului sectorial încorporat în cei doi indici”, a spus Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Acțiunile Sphera Franchise Group, compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell, au intrat la tranzacționare la BVB pe 9 noiembrie 2017, astfel că a devenit primul operator din domeniul foodservice listat la BVB.

Acțiunile Purcari Wineries, producător de vin, au început să fie tranzacționate pe piața principală a BVB, sub simbolul WINE, pe 15 februarie 2018. Purcari este prima companie din Republica Moldova care s-a listat la BVB. Grupul Purcari deține 1.060 de hectare de viță de vie în gestiune și cu o rețea de exporturi care acoperă peste 30 de țări.

Comisia Indicilor a decis, tot în ședința din 3 septembrie, să introducă societatea Alro în Watchlist pentru o eventuală includere în BET și BET-TR în perioada următoare.

De asemenea, BVB a anunțat, la începutul lunii august, că ia în calcul extinderea numărul de companii care pot fi incluse în indicii BET și BET-TR de la 15 la maxim 20 de emitenți. Consiliul Bursei a aprobat, în ședința din data de 8 august, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB, astfel că au fost introduse noi reguli pentru indicii BET, indicele principal al pieței, și BET-TR, indicele care include și dividendele, arată un comunicat al Bursei din 9 august.

„Prin această extindere, ne dorim ca principalii indici ai BVB să încorporeze o mai bună diversificare sectorială, diversificare necesară în orice portofoliu de acțiuni. Ne propunem să dezvoltăm piața de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali și internaționali, creând astfel o piață cu lichiditate mult îmbunătățită, cât și pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

BET (Bucharest Exchange Trading index) este primul indice dezvoltat de BVB și reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital. Înființat pe 19 septembrie 1997, BET a avut în componența sa un număr maxim de 10 companii timp de aproape două decenii. În martie 2017, a fost extins la 12 companii prin includerea CONPET (simbol bursier COTE) și MedLife (simbol bursier M). CONPET are ca principală activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țițeiului intern și din import, gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România, în timp ce MedLife este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate din Romania. La jumătatea anului 2017, BET a fost extins la 13 companii, odată cu includerea DIGI Communications N.V. (simbol bursier DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img