vineri, 19 aprilie, 2024

Probleme pentru mamele vasluience care intra in concediu

Distribuie:

Publicat:

Mamele care intra in concediu de crestere a copilului risca sa nu aiba asigurare de sanatate. Potrivit legii, orice femeie care primeste indemnizatie este si asigurata. In practica insa, din cauza birocratiei si in lipsa unor reguli stricte, baza de date cu numele beneficiarilor ajunge rareori la Casa de Sanatate. Astfel, mamele au nevoie de rabdare si multe drumuri pentru a-si rezolva singure problema.

La usa biroului din Vaslui al Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala vin periodic femei disperate, femei care cauta sa dovedeasca o calitate conferita automat de lege odata cu indemnizatia de crestere a copilului: aceea de asigurat in sistemul sanitar.

Potrivit legii, institutia este obligata sa raporteze lunar la Casa de Sanatate situatia mamelor cu indemnizatie. In realitate, raportarile se fac rar, uneori doar de doua ori pe an, iar multe femei din tot judetul sunt puse lunar pe drumuri pentru a dovedi ca au acest drept. Demersul dureaza cel putin 10 zile lucratoare.

„Solutia ar fi prezentarea la casa de asigurari, aducerea la cunostinta a acestei calitati, cu documentele care atesta aceasta calitate, colegii mei fac modificarile in sistem, valideaza categoria de persoanaaflata in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului si mamica apare ca asigurata”, spun autoritatile sanitare.

Odata cu introducerea obligativitatii cardului de sanatate, medicii sunt si ei mai stricti: cine nu e asigurat sau nu prezinta cardul nu este consultat. Orice abatere de la regula atrage fie nedecontarea serviciului, fie riscul de imputare ulterioara a platii.

„Daca va veni un control al Curtii de Conturi la anul sau peste doi ani, la Casa de Asigurari? Daca pacientul nu are card sau adeverinta de asigurat, cum s-au acordat aceste consultatii? si va fi pusa Casa de Asigurari sa recupereze sumele”, a spus un medic de familie.

Ministerul Muncii da vina tot pe mame: “Persoanele care nu apar in baza de date ca asigurati pot fi persoane care nu depun in termen cererea si actele doveditoare la primarii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img