joi, 18 aprilie, 2024

Profesorii se revolta! In jur de 100 de cadre didactice protesteaza la Ministerul Muncii, nemultumite de salarii. Reprezentantii FSLI, discutii cu Olguta Vasilescu

Distribuie:

Publicat:

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) picheteaza, miercuri, sediul ministerului Muncii, fiind vorba despre peste 100 de angajati din sistemul de educatie, nemultumiti de incadrarea in grila de salarizare. Reprezentantii sindicatului au discutii cu ministrul Olguta Vasilescu.

Sindicalistii cer modificarea de urgenta a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, deoarece, acuza FSLI, a creat discriminari atat in randul angajatilor din sistemul bugetar, dar si in randul celor din invatamant.

"Principala noastra revendicare se refera la Legea salarizarii, care este aplicata foarte prost si a creat haos in sistemul de invatamant. Legea este aplicata dupa ureche si fiecare intelege ce vrea din ea. Din luna septembrie 2017, din cauza Legii salarizarii, profesorii pierd in fiecare luna 300, 400 de lei la salariu brut", a spus Mircea Nicolae, sindicalist.

"Avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar romanesc. Prin Legea salarizarii exista mari probleme cu salariile profesorilor care intra in concediu medical, pentru ca legea este aplicata foarte prost. Am colegi care au pierdut chiar si 400 din net dupa ce au intrat in medical", a declarat Granina Pascal, profesoara din Bucuresti.
Pe langa nemultumirile salariale, sindicalistii ridica si alte probleme ale sistemului de educatie, precum lipsa infrastructurii sau clasele supraaglomerate.

"De ani de zile solicitam 5% din PIB pentru invatamant. Procentul nu se acorda si de aici foarte multe probleme. Clasele sunt pline, chiar si cu 35 de copii, ceea ce nu este normal. Avem probleme foarte mari si cu infrastructura. Au fost cazuri cand parintilor li s-au cerut bani pentru banci. Este injositor ce se intampla. Avem cele mai mici salarii din Uniunea Europeana si suntem plasati in grila inferioara de salarizare", a explicat Radu Jilavu, sindicalist din Timisoara.

Sindicalistii scandeaza in fata Ministerului "Fara educatie, moare orice natie", "Demisia", numind-o pe Olguta Vasilescu "repetenta" si "incompetenta".

O delegatie formata din presedintele FSLI, Simion Hancescu, si alti patru sindicalistii au intrat la discutii cu ministrul Muncii.

FSLI mai solicita Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel incat cadrele didactice sa se poata pensiona cu trei ani inainte de implinirea varstei standard..

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img