marți, 19 martie, 2024

Profesorul Alexandru Rafila crede că luni sau marți Romania intră în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus

Distribuie:

Publicat:

Cel mai negru scenariu este aproape de confirmare. Profesorul Alexandru Rafila a declarat sâmbătă la Digi24 că cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare România va trece în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus.

„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie, pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri, ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”, a declarat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila și-a susținut din nou ideea că este posibil ca medici infectaţi, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectaţi.

„Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost afectat de infecţie, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a mai spus Alexandru Rafila.

57% dintre pacienții infectați cu coronavirus sunt tineri

57% dintre pacienții infectați cu coronavirus sunt tineri, conform ultimei statistici a Grupului de Comunicare Strategică. Potrivit ultimelor date puse la dispoziție de Grupul de Comunicare Strategică, cei mai mulți dintre pacienți diagnosticați cu CoVid-19 au vârste cuprinse între 19 și 49 de ani.

Cei cu vârste cuprinse între 51 şi 69 de ani reprezintă 29% din cazurile de îmbolnăvire, iar cei cu vârstă mai mare sau egală cu 70 de ani doar 6%. Minorii care au contactat virusul sunt în procent de 3%. Dintre pacienții diagnosticați cu CoVid-19, 54% dintre cazuri sunt femei, iar 43% sunt bărbaţi.

Dintre cele 1.452 de persoane confirmate pozitiv cu CoVid-19, 19 pacienți (1%) – reprezintă copiii între 0 şi 9 ani, 32 pacienţi (2%) – au între 10 şi 19 ani; 135 de pacienţi (9%) – între 20 şi 29 de ani; 278 de pacienţi (19%) – între 30 şi 39 de ani; 372 de pacienţi (26%) – între 40 şi 49 de ani.

Totodată, 278 de pacienţi (19%) au între 50 şi 59 de ani; 170 de pacienţi (12%) – între 60 şi 69 de ani; 83 de pacienţi (6%) – între 70 şi 79 de ani, iar 15 pacienți, reprezentând 1% sunt persoane care au peste 80 de ani.

Ce măsuri presupune Scenariul 4

Noua etapă în care va intra România presupune regândirea situației, iar asta ar însemna ca bolnavii de coronavirus cu forme ușoare să fie tratați la domiciliu.

„Formele ușoare, cei asimptomatici, vor rămâne acasă când vom trece la scenariul 4. Așa am înțeles de la centru, de la Ministerul Sănătății. În acea perioadă o să mergem noi la bolnavi acasă ca să nu-i mai plimbăm prin societate”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Măsurile suplimentare în acest scenariu ar fi tot mai puține, pentru că cea mai mare parte a lor a fost deja luată, astfel că statul se va axa mai degrabă pe asigurarea implementării măsurilor luate până acum.

Cel de-al 4-lea scenariu prevede următoarele măsuri:

– Intrarea unor zone / focare în carantină strictă, respectiv limitarea libertății de mișcare în public.
– Izolare forțată la domiciliu și a persoanelor neinfectate, pentru limitarea răspândirii virusului.
– Interzicerea adunărilor de persoane și sub 100 de participanți, măsură adoptată deja prin ordonanța militară.
– Închiderea unităților non-esențiale (baruri, restaurante, magazine cu alt specific decât cel alimentar/medical), măsură luată parțial până acum.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img